Pia Hammargren på Funkibator Förlag i Växjö var på Bokmässan i Göteborg med bland andra Anders Parsmo, illustratör till boken Jättejättekul utgiven på förlaget.

Pia Hammargren på Funkibator Förlag i Växjö var på Bokmässan i Göteborg med bland andra Anders Parsmo, illustratör till boken Jättejättekul utgiven på förlaget. Foto: Privat

Jättesuccé för Funkibator Förlag på Bokmässan

VÄXJÖ.

Det blev succé för Funkibator Förlag på Bokmässan i Göteborg. Förlaget i Växjö som ger ut barnböcker med funkisfokus fick ett stort genomslag när Expressen skrev om dem och med flera tusen besökare i montern.– Det är jättekul, våra barnböcker behövs, säger Pia Hammargren på Funkibator Förlag.

Av
Hans Nilsson

Funkibator Förlag i Växjö var med på Bokmässan i Göteborg för första gången förra helgen, vilket Lokaltidningen har rapporterat om.

Bokmässan är Nordens största i sitt slag med drygt 85 000 besökare. Under fyra dagar arbetade tio författare och illustratörer av förlagets barnböcker i en monter på Bokmässans barnboksavdelning. Gensvaret blev stort både från branschen och från vanliga besökare, minst sagt.

Tidningen Expressen uppmärksammade förlaget med en bild på Pia Hammargren och en kort text, Barnbokspodden intervjuade Pia Hammargren och det var massor av besökare från hela världen i förlagets monter.

– Vi hade uppåt 3 000 besökare i vår monter, det kom fram folk från Portugals ambassad och ställde frågor. Det kan bli en översättning av våra böcker till portugisiska, och det var folk från Danmark, Brasilien, England och Norge som var intresserade av att översätta och ge ut böckerna i deras länder, berättar Pia Hammargren, Pia Hammargren som står bakom Funkibator Förlag.

Dessutom vill bokförlaget Polyglutt, som når ut till alla förskolor i landet, ge ut Funkibators barnböcker.

– Det här har gett oss en ny och större plattform, nu kan vi sätta upp nya mål. Vi ska ge ut 100 titlar under tre år, vi är en liten förening med höga ambitioner, förtydligar Pia Hammargren.

Funkibator Förlag startade 2017 inom ramen för Nätverket SIP på Infanterigatan på Söder i Växjö. Förlaget är ett socialt och ickekommersiellt företag som satsar på barnböcker med fokus på funktionsnedsättning i berättelserna.

Att böckerna bygger på berättelser om funktionsnedsatta barn var något som väckte stort intresse på Bokmässan i Göteborg.

– Responsen från alla vi har pratat med har varit att den här typen av barnböcker behövs, oavsett branschfolk eller privatpersoner. De här böckerna är för alla läsare, även för de som inte har någon funktionsnedsättning, säger Pia Hammargren, som var med i en debatt på bokmässan med litteraturforskaren Maria Nilson på Linnéuniversitetet om barnböcker med fokus på funktionsnedsättning.

Publicerad 05 October 2019 00:00