Coop vid Kristinatorget har haft stora problem med gäng de senaste åren, säger butikschefen Annalena Johansson. Enligt Anders Gustafsson, chef för Växjö kommuns fältgrupp, är gäng som säljer knark och snattar i butikerna ett problem i hela Växjö.

Coop vid Kristinatorget har haft stora problem med gäng de senaste åren, säger butikschefen Annalena Johansson. Enligt Anders Gustafsson, chef för Växjö kommuns fältgrupp, är gäng som säljer knark och snattar i butikerna ett problem i hela Växjö. Foto: Hans Nilsson

Knarkgömma inne på Coop: "Ungdomsgäng ett problem i hela Växjö"

VÄXJÖ.

Gäng som hänger vid butiker, säljer knark och snattar är ett problem på flera platser i Växjö, enligt Anders Gustafsson, chef för kommunens fältgrupp. Coop vid Kristinatorget på Norr har haft stora problem med gäng som säljer knark de senaste åren.– Polisen hittade en knarkgömma inne i vår butik, vid kaffet, berättar Annalena Johansson, butikschef.

Av
Hans Nilsson

Anders Gustafsson bekräftar den bild som John Curovac på Ica Cityhallen och Håkan Ernstson på Ernstsons Foto ger av området kring Klostergatan och Sandgärdsgatan.

Som ansvarig för fältgruppen i Växjö har han en god inblick i vad som händer på gatan i centrala Växjö.

– Området utanför Ica är problematiskt, det är den plats där det hänger mest ungdomar i centrum och vi vet att det är en plats där det säljs knark, berättar Anders Gustafsson och fortsätter:

– Problemet har flyttat sig från stationsområdet till den här platsen och vi på fältgruppen och polisen har haft en hög närvaro där för att störa dem, men man kan inte vara där hela tiden och problemet flyttar dessutom till andra platser.

Anders Gustafsson påpekar att det som pågår vid Klostergatan och Sandgärdsgatan finns på flera andra platser i Växjö. Det är samma mönster i hela Växjö och i stora delar av Sverige, anser han.

Gäng med ungdomar som hänger utanför butiker, säljer knark och går in i butikerna och snattar.

– Så här ser det ut vid Ica på Hovshaga, utanför Coop på Norr, på Teleborg Centrum och Dalbo centrum. Gäng med ungdomar står utanför butikerna och kommer i konflikt med personalen.

– Det är ett återkommande problem de senaste åren. Det är allvarligt, det skapar otrygghet och det kan slå mot butikernas verksamhet, förklarar Anders Gustafsson.

På Coop vid Kristinatorget på Norr har man haft stora problem med gäng de senaste åren, säger butikschefen Annalena Johansson. Polisen har haft hög närvaro i området.

– Det är jobbigt för ,personalen, det står ofta ett gäng med ungdomar på torget utanför butiken och de är påverkade när de kommer in i butiken på kvällarna. Ibland kommer vi på dem med att snatta. Det har blivit slagsmål med personalen vid något tillfälle, förklarar Annalena Johansson.

– Polisen säger att det säljs knark här. De hittade en knarkgömma vid kaffet på en hylla i vår butik. Någon gick in och gömde knarket där och sedan skulle någon annan gå in och hämta det, lägger hon till.

Fler fritidsgårdar har varit receptet för att komma tillrätta med ungdomsproblem, men det tror inte Anders Gustafsson på alls i de här fallen.

– Fritidsgårdar har alltid varit lösningen, men det fungerar inte på de här ungdomarna. Det är inte den typen av ungdomar som går till fritidsgårdar. Många av dem vill inte ha vuxna i sin närhet som sätter reglerna, de vill skapa sina egna regler, förklarar Anders Gustafsson.

Publicerad 05 October 2019 00:00