Anna Tenje (M), kommunalråd i Växjö, säger nu att de kriminella ungdomsgängen ska knäckas.

Anna Tenje (M), kommunalråd i Växjö, säger nu att de kriminella ungdomsgängen ska knäckas. "Det som sker med ungdomsgängen vid butikerna i Växjö kan vi aldrig acceptera", säger hon Foto: Växjö kommun

Anna Tenje (M): "Gängen ska knäckas"

VÄXJÖ.

Anna Tenje (M), kommunalråd i Växjö, säger nu att de kriminella ungdomsgängen ska knäckas och att tryggheten ska öka. – Vi tar det här på största allvar, det som sker med ungdomsgängen vid butikerna i Växjö kan vi aldrig acceptera, säger Anna Tenje.

Av
Hans Nilsson

John Curovacs utspel har satt fart på politikerna i Växjö.

Anna Tenje, moderat kommunalråd, berättar att Växjö kommun säkerhetschef Markus Holmkvist och kommunpolisen Gunilla Svensson har fått i uppdrag att ordna organiserade trygghetsvandringar.

– De här vandringarna kommer att ske i centrum. Jag vill också ha kommunala ordningsvakter i Växjö. Det är lite högre utbildade väktare som är handledda av polisen, och jag har pratat med polisen om det. Vi har en budget för trygghetssatsningar på ett par miljoner kronor som vi kan använda till det, förklarar Anna Tenje.

Hon delar fältaren Anders Gustafssons bild av att ungdomsgäng som säljer knark och skapar otrygghet vid butikerna inte är ett problem som enbart är koncentrerat till Cityhallen.

– Detta är allvarligt, det här är något vi inte kan acceptera, säger Anna Tenje.

Hon menar att problematiken ser lite olika ut beroende på vilket område i Växjö det handlar om. När det gäller Ica Cityhallen pekar hon på att hög musik och gratis wifi i butiken drar till sig en hel del ungdomar och därmed också ungdomar med problem.

– Cityhallen har blivit ett tillhåll, men alla ungdomar som är där är inte från Växjö. Vi har kartlagt ungdomsgängen i Växjö och har bra koll på dem, men de ungdomar från Alvesta och Lessebo som hänger vid Cityhallen är ofta ensamkommande flyktingar och vi har inte samma koll på dem än, säger Anna Tenje.

Publicerad 06 October 2019 00:00