Bronson Månsson

Bronson Månsson Foto: Hans Nilsson

Från Kristianstad till Växjö - från ett storstadskomplex till ett annat

Av
Bronson MÅnsson

Vi har flyttat. Igen. Sedan vi (jag och hustrun) flyttade tillsammans första gången (1998) har vi flyttat till nya bo fem gånger. Från Kristianstad till Mörrum, till Tingsryd, till Växjö, och nu till Målilla, strax söder om Hultsfred.

Ett oroligt hit och dit? Visst, det är trist att lämna inarbetade bekväma rutiner, och grannar man lärt känna och uppskatta. För att inte tala om alla banankartonger som ska packas både i och ur. Men ett nytt perspektiv kan vara positivt. För bortom besvären väntar nya möjligheter, människor, vanor och nya vyer.

Från Kristianstad till Växjö är det förvisso från ett storstadskomplex till ett annat, där båda städernas styrande försöker vara något staden inte är.

Det är från total fixering på handboll till totalt fokus på hockey. Och på tal om idrott, sport och fritid. I Växjö finns det oändligt antal idrottshallar, ja t.o.m. en ”Arenastad” en bit utanför själva staden. I Kristianstad är det motstånd mot att placera det nya badhuset ”så långt från stan”, som halvvägs till Samarkand från Växjö Centrum.

Och på tal om Mekka för handel. Uppskattningsvis är den totala handelsytan i Kristianstads väldigt koncentrerade citykärna till den dubbla jämfört med den i Växjö Centrum.

Å andra sidan minskar den kraftigt nu, när Kristianstad i fjor fick sitt eget Samarkand, fast där heter det C4 Shopping vid östra infarten till staden. Och redan finns det finansiärer till att bygga ett liknande komplex vid västra infarten där. Att de som driver handel i Kristianstads gamla centrum har det svårt behöver inte nämnas.

Men jag menar att även om förändringar som dessa kan vara besvärliga, kan det också komma in andra perspektiv. Städernas centrumkärnor kan bli levande på ett annat sätt. Fler kaféer och krogar är en början. Mer kultur är för mig den naturliga fortsättningen.

Visst, det kräver förstånd hos styrande politiker, samt insikt att kultur är liv och berikar ett samhälle, och därmed måste få ett mycket större stöd än idag. Och det är kanske att vara väl optimistisk.

Eller finns det hopp om att även politiker kan få ett större, och annat perspektiv? Från tillväxt inom näringslivet till ett större och mer levande kulturliv? Allt är möjligt. Och olika!

Publicerad 06 October 2019 00:00