"Det finns en grupp av ungdomar som inte går hem efter skolan och gör sina läxor, det är en liten grupp av ungdomar som är kriminella", säger Ola Severinsson vid polisen i Växjö. Foto: Hans Nilsson

Polisen: "De här gängen vill inte ha med oss att göra"

VÄXJÖ.

Ola Severinsson vid polisen i Växjö medger att problemet med ungdomsgängen är en hård nöt att knäcka. – Vi försöker störa deras verksamhet, men de här ungdomarna vill ju inte ha med oss poliser att göra, säger han.

Av
Hans Nilsson

Ola Severinsson, kommissarie på polisen, håller med fältaren Anders Gustafsson om att problemet med ungdomsgäng som skapar otrygghet vid butiker finns på olika platser i Växjö.

Han delar också Anders Gustafssons bild av att det inte hjälper med fritidsgårdar för att nå de här ungdomarna.

– De här ungdomarna vill inte vara på fritidsgårdar. Förr var grillkiosken samlingsplatsen för den här typen av ungdomar. Nu är det butiker man samlas vid, och vi försöker ha hög närvaro där det finns ungdomar i riskzonen, förklarar Ola Severinsson.

– Vi försöker vara där de är och störa dem, men de är svåra att nå för de vill inte ha med oss att göra. Men vi gör så gott vi kan i förebyggande arbete tillsammans med socialtjänsten och skolan.

Ola Severinsson anser inte att Växjö är en mer otrygg stad än någon annan.

– Knarket har ökat lite i Växjö, men samtidigt är det så att om folk upplever att det är stökigt runt butikerna och att det är otryggt då måste vi ta det på allvar.

– Det finns en grupp av ungdomar som inte går hem efter skolan och gör sina läxor, det är en liten grupp av ungdomar som är kriminella och de borde myndigheterna ha fångat upp redan för ett par år sedan, säger Ola Severinsson.

Publicerad 06 October 2019 00:00