"Det finns en grupp av ungdomar som inte går hem efter skolan och gör sina läxor, det är en liten grupp av ungdomar som är kriminella", säger Ola Severinsson vid polisen i Växjö. Foto: Hans Nilsson

Polisen: "De här gängen vill inte ha med oss att göra"

VÄXJÖ.

Ola Severinsson vid polisen i Växjö medger att problemet med ungdomsgängen är en hård nöt att knäcka. – Vi försöker störa deras verksamhet, men de här ungdomarna vill ju inte ha med oss poliser att göra, säger han.

Av
Hans Nilsson

Ola Severinsson, kommissarie på polisen, håller med fältaren Anders Gustafsson om att problemet med ungdomsgäng som skapar otrygghet vid butiker finns på olika platser i Växjö.

Han delar också Anders Gustafssons bild av att det inte hjälper med fritidsgårdar för att nå de här ungdomarna.

– De här ungdomarna vill inte vara på fritidsgårdar. Förr var grillkiosken samlingsplatsen för den här typen av ungdomar. Nu är det butiker man samlas vid, och vi försöker ha hög närvaro där det finns ungdomar i riskzonen, förklarar Ola Severinsson.

– Vi försöker vara där de är och störa dem, men de är svåra att nå för de vill inte ha med oss att göra. Men vi gör så gott vi kan i förebyggande arbete tillsammans med socialtjänsten och skolan.

Ola Severinsson anser inte att Växjö är en mer otrygg stad än någon annan.

– Knarket har ökat lite i Växjö, men samtidigt är det så att om folk upplever att det är stökigt runt butikerna och att det är otryggt då måste vi ta det på allvar.

– Det finns en grupp av ungdomar som inte går hem efter skolan och gör sina läxor, det är en liten grupp av ungdomar som är kriminella och de borde myndigheterna ha fångat upp redan för ett par år sedan, säger Ola Severinsson.

Publicerad 06 October 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!