På kort tid har det skett fyra personrån i Växjö kommun.

På kort tid har det skett fyra personrån i Växjö kommun. "Växjö är inte otryggt för att det sker fyra rån på lite mer än en vecka. Det är mer en slump, jag är inte orolig för att det är en rånvåg", säger kommunpolisen Gunilla Svensson. Foto: Hans Nilsson

Flera personrån på kort tid - polisen ser inga skäl till oro

VÄXJÖ.

Den senaste tiden har det skett flera personrån mot barn i Växjö kommun - i ett av fallen ska tioåringar ha blivit slagna vid ett rånförsök. Men kommunpolisen Gunilla Svensson vill lugna folk. – Det är mer en slump, jag är inte orolig för att det är en rånvåg, säger hon.

Av
Hans Nilsson

Sedan slutet av september har det skett fyra personrån i Växjö kommun, tre i centrala Växjö och ett i Rottne utanför Växjö.

I tre av rånen har offren varit under 18 år, och i Rottne var det barn i tioårsåldern som blev utsatta för ett rånförsök av två ungdomar som ska ha slagit barnen och försökt hålla fast dem, enligt polisen.

– Det är fruktansvärt, rånförsöket mot tioåringarna är helt vansinnigt. De som gjorde det skulle jag vilja prata med, säger Gunilla Svensson, kommunpolis i Växjö.

Dessutom blev en 20-årig man rånad på en jacka och en klocka i centrala Växjö. På Kvarnvägen Öster i Växjö utsattes en pojke för våld när han rånades på ett halsband och en jacka och utanför en butik på Sandgärdsgatan i Växjö blev en pojke rånad på kläder och sin cykelnyckel och cykeln stals sedan.

– Det är fyra rån på drygt en vecka i Växjö kommun, och det är mycket. Men det krävs mer för att det ska vara en rånvåg. Det är på olika platser och vi kan inte bekräfta att det är samma gärningsmän som ligger bakom rånen, förklarar Gunilla Svensson.

Som kommunpolis vill Gunilla Svensson lugna ned och nyansera bilden. Hon menar att den uppleva otryggheten i Växjö i en ny rapport ger en överdriven bild av fara.

– Det var en del rån i våras mot yngre, men bara ett rån har anmälts under hela sommaren. Växjö är inte otryggt för att det sker fyra rån på lite mer än en vecka. Det kan vara ett sammanträffande att de sker nu på kort tid, jag känner ingen oro för att det nu ska ske en serie av rån i Växjö, säger hon.

I maj intervjuade Lokaltidningen den dåvarande kommunpolisen Scott Goodwin om personrånen i Växjö.

Det visade sig då att antalet anmälda personrån i Växjö nästan har fördubblats de senaste åren. Under 2018 anmäldes det 50 personrån i Växjö. Det ska jämföras med 2015 då 28 personrån polisanmäldes i Växjö.

Enligt polisen är den stora gruppen av misstänkta gärningsmän vid rånen i Växjö oftast i åldern 8 till 17 år. Deras offer är i samma ålder.

Flera av de misstänkta rånarna sysslar även med utpressning av elever på skolor. Tyvärr vågar inte deras offer anmäla dem, vi har ett stort problem med tystnadskulturen, berättade Scott Goodwin då.

Publicerad 12 October 2019 00:00