Tvåa från vänster är en av världens bästa gitarrister: Jojje Wadenius. Han spelar med bandet Cleo på Braåsgården den 18 oktober och ensam med gitarr på PM i Växjö den 19 oktober. Alla fyra i Cleo är gamla studiomusiker på Abbas skivor: Per Lindvall, trummor, Lars “Larry“ Danielsson, bas och Jesper Nordenström, klaviatur.

Tvåa från vänster är en av världens bästa gitarrister: Jojje Wadenius. Han spelar med bandet Cleo på Braåsgården den 18 oktober och ensam med gitarr på PM i Växjö den 19 oktober. Alla fyra i Cleo är gamla studiomusiker på Abbas skivor: Per Lindvall, trummor, Lars “Larry“ Danielsson, bas och Jesper Nordenström, klaviatur. Foto: Pressbild

Jazzfesten växer till en hel helg - med en av världens bästa gitarrister

VÄXJÖ.

Det började som PM Växjö Jazzfest på lördagar - nu har det vuxit till Växjö/Alvesta Jazzdagar i tre dagar med ett världsnamn som gitarristen Jojje Wadenius. Han har spelat med James Brown, Diana Ross, Aretha Franklin och Simon and Garfunkel. Nu ska han uppträda i Braåsgården och på PM.– Att spela musik är fortfarande det roligaste jag gör med kläderna på, säger Jojje Wadenius till Lokaltidningen.

Av
Hans Nilsson

Under ett antal år hölls jazzfesten i Växjö bara på lördagar på PM & Vänner Hotell.

Nu görs ett försök att etablera en hel helg i jazzens namn den 18-20 oktober på olika scener i Växjö och Alvesta.

Man har bytt namn till Växjö/Alvesta Jazzdagar, och öppningen sker på Braåsgården i Braås fredagen den 18 oktober klockan 19.30 med Georg ”Jojje” Wadenius & Cleobandet.

– Det är roligt att upptäcka nya scener och platser som man aldrig varit på förr och som ändå finns i närområdet, säger Bronson Månsson som har varit producent för den här jazzfestivalen i några år.

Bronson Månsson har tillbringat många sommarveckor på Köpenhamns Jazzfestival. Där spelas det på över 100 olika scener varje dag under tio dagar.

Med inspiration från Köpenhamn vill Bronson försöka få till en hel helg med jazz på flera olika scener.

– Inte 100, men kanske 4-5 olika scener, vore kul, säger Bronson Månsson.

Växjö/Alvesta Jazzdagar får stöd av kulturförvaltningen på Växjö kommun och från Musik i Syd, men i övrigt har det varit svårt att få ekonomiskt stöd. Därför blir det ett mindre försök i år, men hoppet är att kunna växa redan nästa år.

– Vi ska söka mer medel från andra finansiärer så att vi kanske kan göra flera konserter på flera olika scener nästa år, säger Bronson Månsson.

Man har lyckats boka 74-årige Georg ”Jojje” Wadenius, ett världsnamn sedan slutet av 1960-talet. Han har satt ihop sitt legendariska band från 1980-talet och döpt det till Cleo efter en skiva de gjorde ihop 1987.

Alla fyra är dessutom gamla studiomusiker på Abbas skivor. I Cleo spelar och sjunger Georg Wadenius, Per Lindvall är trummis, Lars “Larry“ Danielsson spelar bas och Jesper Nordenström finns på klaviatur.

Bandet bjuder på funk och melodisk fusion med inslag av jazz och blues på Braåsgården.

– Det är fortfarande en otrolig kick att spela live och det är väldigt roligt att spela med Cleo, det är ett fruktansvärt bra band. De här musikerna är de bästa man kan hitta i Skandinavien för den här typen av musik, säger Jojje Wadenius.

På 70-talet gjorde Jojje Wadenius musik till barnprogram som

På 70-talet gjorde Jojje Wadenius musik till barnprogram som "Kalles Klätterträd"som har blivit väldigt populär. På lördag klockan 13.00 kommer ”Jojje” Wadenius till PM & Vänner i Växjö och framför en del av de här visorna för barn. Foto: Pressbild

Jojje Wadenius anses vara en av världens bästa gitarrister och han har bland annat ingått i Saturday Night Lives husband i flera år, varit medlem i Blood, Sweat and Tears och jobbat med flera världsstjärnor. I många år har han varit en flitigt anlitad studiomusiker i Sverige, USA och Norge.

Nu kommer han spela i Braåsgården och på PM, det är en viss skillnad på scener.

– Ja, men det är otroligt kul att spela på mindre ställen med eget band. Det blir väldigt intimt, man kommer närmre publiken. När man spelar på stora scener med de stora namnen så är det mer som att jobba som studiomusiker, förklarar Jojje Wadenius.

I Sverige är han bland annat känd för att spelat i Solar Plexus och Made in Sweden. Men han är nog minst lika känd för de barnvisor han gjorde med texter av Barbro Lindgren på skivan "Goda´ goda´" som kom 1969 och uppföljaren som kom 1978 med "Puss, puss, sant, sant". Han skrev även musiken till de animerade TV-serierna Kalles klätterträd och Farbrorn som inte vill va´stor.

Jojje Wadenius spelar på Växjö/Alvesta Jazzdagar. Han anses vara en av världens bästa gitarrister och han har bland annat ingått i Saturday Night Lives husband i flera år och spelat med flera stora artister som James Brown, Steely Dan, Diana Ross och Blood, Sweat and Tears.

Jojje Wadenius spelar på Växjö/Alvesta Jazzdagar. Han anses vara en av världens bästa gitarrister och han har bland annat ingått i Saturday Night Lives husband i flera år och spelat med flera stora artister som James Brown, Steely Dan, Diana Ross och Blood, Sweat and Tears. Foto: Pressbild

Låtar som "Jag är det fulaste som finns", "Mitt lilla barn" och "Kalles klätterträd" har vunnit nya generationers kärlek sedan 70-talet.

På lördag klockan 13.00 kommer Georg ”Jojje” Wadenius till PM & Vänner i Växjö och framför en del av de här visorna för barn, ensam med gitarr.

– Det ska bli roligt, det kommer nog folk i alla åldrar. Jag kommer spela låtar från Goda´ goda och från den skiva jag gjorde med Kenneth Gärdestads texter 1999, Zzoppa, berättar Jojje Wadenius, som bor i Oslo sedan många år.

Växjö/Alvesta Jazzdagar 18-20 oktober

Fredag 18 oktober:

19.15 Försnack med Anders Bryvald

19.30 Jojje Wadenius CleoBandet (Braåsgården, Braås).

Lördag 19 oktober:

13.00 Georg ”Jojje” Wadenius visor för barn (PM & Vänner, Växjö).

19.00 Johan Graden Olägenheter. (KulturKällaren, Alvesta).

Söndag 20 oktober:

18.00 Jakob Möllerström Trio (PM & Vänner, Växjö).

19.00 Almaz Yebio Twist´n Shout (PM & Vänner, Växjö).

•Arrangör: Accent förlag & KulturProduktion, PM & Vänner, i samverkan med Alvesta Jazz & Blues och Studieförbundet Vuxenskolan. Med stöd från Kulturförvaltningen Växjö Kommun, Riksförbundet Svensk Jazz och Macken Växjö.

•MediaPartner: Lokaltidningen

Publicerad 12 October 2019 00:00