"Det känns fel att Bilal Safi utvisas efter så här lång tid i Sverige, och att de inte kan göra en enskild bedömning i hans fall. Han är en bra person som gör rätt för sig i Sverige", anser Björn Tisjö (M), ledamot i kommunfullmäktige i Alvesta. Foto: Privat

M-politiker: "Bilal borde få stanna i Sverige"

ALVESTA

. – Bilal Safi har gjort allt han har kunnat för att bidra till det svenska samhället. Han borde få stanna, men migrationspolitiken har skärpts och blivit hårdare, säger Björn Tisjö i Alvesta som har varit god man åt Bilal Safi.

Av
Hans Nilsson

Björn Tisjö är politiker för Moderaterna och sitter som ledamot i kommunfullmäktige i Alvesta.

Han har känt Bilal Safi sedan i december 2015. Det var då Bilal Safi kom till Alvesta.

Björn Tisjö har hjälpt honom bland annat med att fixa en lägenhet och få jobb, och han är en av de personer i Sverige som känner Bilal Safi bäst. Han anser att han borde få stanna.

– Jag vill inte sätta mig över eller motsätta mig Migrationsdomstolens dom, men jag delar inte deras bedömning. De tittar på hårda fakta och de anser att detaljerna i Bilals berättelse om exempelvis brodern inte är tillräckliga. Men han var 15 år då, han var bara ett barn när det hände och det är inte rimligt att kräva att barn har koll på detaljer, säger Björn Tisjö.

– Det känns fel att han utvisas efter så här lång tid i Sverige och att de inte kan göra en enskild bedömning i hans fall. Han är en bra person som gör rätt för sig i Sverige och han har blivit en del av samhället, nu pluggar han samtidigt som han jobbar nästan heltid.

Björn Tisjö tror att Bilal Safi kan vara ett offer för den hårdare migrationspolitiken där det har blivit svårare att få uppehållstillstånd.

– Migrationspolitiken har ändrats några gånger och stramats upp de senaste åren. Men jag anser att Bilals berättelse om varför han och familjen flydde är fullt trovärdig, han är på riktigt.

– Om han återvänder till Afghanistan och han får en myndighetsperson som är talibanvänlig så kan det vara risk för att det inte tar lång tid innan de letar upp honom, säger Björn Tisjö.

Publicerad 12 October 2019 00:00