Den 16 oktober kommer Martin Schibbye till Det fria ordets hus i Växjö för att prata sin reportagebok

Den 16 oktober kommer Martin Schibbye till Det fria ordets hus i Växjö för att prata sin reportagebok "Jakten på Dawit" som handlar om Dawit Isaak som har suttit fängslad i över 17 år i Eritrea i Afrika. Foto: Magnus Bergström

Martin Schibbye talar om Dawit Isak på Det fria ordets hus

VÄXJÖ.

Den 16 oktober får Det fria ordets hus besök av journalisten Martin Schibbye. Han ska prata sin reportagebok "Jakten på Dawit" som handlar om Dawit Isaak som har suttit fängslad i över 17 år i Eritrea i Afrika.

Av
Hans Nilsson

Martin Schibbye satt fängslad i 438 dagar i Etiopien efter att ha gripits under en reportageresa.

Det var den 1 juli 2011 som han greps tillsammans med fotografen Johan Persson i Etiopien misstänkt för terrorbrott efter att ha tagit sig in i området Ogaden från Somalia och ihop med gerillan Ogadens nationella befrielsefront (ONLF).

De var där för att rapportera om de övergrepp som flyktingar vittnat om och som hade kopplingarna till oljeföretaget Lundin Petroleums verksamhet i regionen.

Den 10 september 2012 benådades Martin Schibbye och Johan Persson. De släpptes fria och lämnade Etiopien.

Schibbye och Persson har skildrat resan och tiden som fängslade i reportageboken 438 dagar. Boken blev spelfilm i år i regi av Jesper Ganslandt, där Gustaf Skarsgård gör Martin Schibbye och där Johan Persson spelas av Matias Varela.

Nu har Martin Schibbye lyckats ta sig in i Eritrea, grannland till Etiopien, och träffat de män som har nyckeln till Dawit Isaaks cell. Om detta berättar han om i sin reportagebok "Jakten på Dawit" som kom ut i år.

Jakten på Dawit förde Martin Schibbye också till Genève, till Dawits familj i Göteborg och till de kollegor som ihop med Dawit bedrev den oberoende journalistik som fick honom fängslad.

Martin Schibbyes slutsats är att Dawit lever och att förutsättningarna för hans frisläppande är just nu bättre än någonsin.

Martin Schibbye föreläser om detta onsdagen den 16 oktober klockan 18:00-20:00 på Det fria ordets hus, Kungsgatan 29 c i Växjö. Föreläsningen sker i samarbete mellan Amnesty Grupp 24 Växjö och Det fria ordets hus. Det är gratis entré.

Publicerad 12 October 2019 00:00