På söndagen förgyller Almaz Yebio Twist’n’Shout PM & Vänner i Växjö med sin enorma spelglädje. Almaz Yebios röst är något utöver det vanliga. Hon fick Jazz i Malmös hedersutmärkelse Guldnålen för 2013.

På söndagen förgyller Almaz Yebio Twist’n’Shout PM & Vänner i Växjö med sin enorma spelglädje. Almaz Yebios röst är något utöver det vanliga. Hon fick Jazz i Malmös hedersutmärkelse Guldnålen för 2013. Foto: Pressbild

Almaz Yebio Twist’n’Shout avslutar jazzhelgen: "Vi spelar nordisk post-bebop"

VÄXJÖ.

På söndag den 20 oktober förgyller Almaz Yebio Twist’n’Shout från Malmö PM & Vänner med sin enorma spelglädje. – Vi spelar svängig och modern nordisk post-bebop, säger sångerskan Almaz Yebio.

Av
Hans Nilsson

När Almaz Yebio Twist’n’Shout gjorde sin första spelning på Jazzfesten i Malmö 1996 tog de publiken med storm.

De var redan samspelta och med Alma Yebios varma och rika röst gick de inte att värja sig mot kvartettens svängiga och finstämda musik. Efter ett par års turnerande i Sverige och Danmark lades Twist’n’shout på is.

Men 2017 återförenades gruppen och det ledde till en turné och albumet Notebook våren 2017. Skivan innehåller bland annat spår som Leonard Bernsteins Some Other Time.

– Vi återupptäckte varandra, vi har enormt roligt ihop och det ska bli jättekul att spela i Växjö, säger Almaz Yebio.

Växjö/Alvesta Jazzdagar avslutar helgen med en konsert klockan 19.00 med Almaz Yebio Twist’n’Shout på PM & Vänner på söndagen.

Orkestern har en något udda instrumentering, man är helt utan ackordinstrument: Peter Nilsson, trummor, Mattias Hjorth, kontrabas, Karl-Martin Almqvist, sax och sångerskan Almaz Yebio.

– Man kan säga att det är det som definierar oss. Vilken genre vi spelar i hamnar vid sidan av, för soundet blir det dominerande oavsett vad vi spelar, förklarar Almaz Yebio.

Almaz Yebio har arbetat som frilansande sångerska, körarrangör och körledare och uppträtt med namn som Arne Domnérus, Lill Lindfors, Ola Salo, Helen Sjöholm och Stevie Wonder.

Hennes röst är något utöver det vanliga. Hon fick Jazz i Malmös hedersutmärkelse Guldnålen för 2013.

I motiveringen stod det att "hon har en röst som värmer, improviserar, svänger, leder, överraskar, utbildar och uttrycker har Almaz Yebio gjort våra musikupplevelser både rikare och mera generösa".

– Jag har jobbat mycket med att utforska rösten, säger Almaz Yebio.

De andra i orkestern har också fina meriter. Karl-Martin Almqvist har spelat med Norrbotten Big Band, Rigmor Gustafsson, Nils Landgren Funk Unit och Jacob Karlzon och gjort fem album i eget namn.

Mattias Hjorth har spelat med Bobo Stenson, Jan Lundgren, Svante Thuresson, Lina Nyberg och Dave Liebman. Peter Nilsson är en av Sveriges mest anlitade trumslagare och har spelat med Tim Hagans, David Liebman, Marilyn Mazur och Joakim Milder.

Kvällen på PM inleds redan klockan 18.00 då Jakob Möllerström Trio spelar.

Publicerad 13 October 2019 00:00