Det är i gamla Spisens lokaler mitt emot det som ska bli det nya kommun- och stationshuset i Växjö som Zettans Bistro med glutenfri mat nu tar form, det som ska bli Växjös första brädspelscafé.

Det är i gamla Spisens lokaler mitt emot det som ska bli det nya kommun- och stationshuset i Växjö som Zettans Bistro med glutenfri mat nu tar form, det som ska bli Växjös första brädspelscafé. "Jag har alltid velat ha ett brädspelscafé, så det här känns jättestort för mig", säger Lizett Hansson, som står bakom Zettans Bistro. Foto: Hans Nilsson

Zettan öppnar brädspelscafé i Spisens gamla lokaler

VÄXJÖ.

Snart öppnar Växjös första brädspelscafé i Spisens gamla lokaler - det är Lizett Hansson från Furuby som drar igång Zettans Bistro med glutenfri mat. – Det här är det coolaste jag har gjort i hela mitt liv, säger 29-åriga Lizett Hansson, som påpekar att även hundar är välkomna.

Av
Hans Nilsson

I lokalerna mitt emot det som ska bli det nya kommun- och stationshuset på Norra Järnvägsgatan 8 är ett nytt ställe nu på väg att ta form.

Zettans Bistro kommer stället att heta, Zettan är Lizett Hanssons smeknamn.

Det här är i samma lokaler som bland annat Harrys och Spisen har haft pub och restaurang tidigare. Nu kommer de 460 kvadratmeter stora lokalerna att fyllas med en helt annan verksamhet.

– Det blir brädspel för alla åldrar och det blir ett bistro med sopplunch, sallader, mackor och kakor och kaffe och det blir bara glutenfri mat, berättar hon.

– Jag är själv glutenintolerant och tål inte vetemjöl. Många restauranger är dåliga på att ha glutenfria alternativ. Istället för vetemjöl kan man till exempel använda rismjöl, havremjöl eller majsmjöl.

Snart öppnar Växjös första brädspelscafé. Där kommer även hundar, som till exempel Lira på bilden, vara välkomna.

Snart öppnar Växjös första brädspelscafé. Där kommer även hundar, som till exempel Lira på bilden, vara välkomna. "Det är väldigt många som spelar brädspel i Växjö, det är socialt och trevligt att spela brädspel", säger Lizett Hansson, som står bakom Zettans Bistro. Foto: Hans Nilsson

Hon har anställt en kompis som heter Emilia Carlsson som är kock och konditor och hon kommer att ha timanställda. Men det stora fokuset är på brädspelen trots allt.

Lizett Hansson har fem flyttlådor med brädspel hemma i garderoben som kommer att finnas på Zettans Bistro.

Hon beskriver sig själv som en spelnörd. Det har hon varit ända sedan hon var liten, mycket tack vare att hennes släkt är stora fantaster av brädspel.

– Jag växte upp med det och jag har alltid velat ha ett brädspelscafé, så det här känns jättestort för mig, säger Lizett Hansson.

– Brädspel kan vara alltifrån fia med knuff till stora rollspel där man använder en hel våning i ett hus. Man kan enkelt förklara vad brädspel är genom att säga att det är ett spel med pjäser på en bräda där man ska hitta en väg för att vinna och lära känna varandra bättre. För det handlar även om teambuilding.

Snart öppnar Växjös första brädspelscafé. Där kommer även hundar, som till exempel Lira på bilden, vara välkomna.

Snart öppnar Växjös första brädspelscafé. Där kommer även hundar, som till exempel Lira på bilden, vara välkomna. "Det är väldigt många som spelar brädspel i Växjö, det är socialt och trevligt att spela brädspel", säger Lizett Hansson, som står bakom Zettans Bistro. Foto: Hans Nilsson

Brädspelscaféer finns redan på andra platser i landet, bland annat i Karlshamn. Men Zettans blir det första brädspelscafét i Växjö.

– Det är väldigt många som spelar brädspel i Växjö och bland mina vänner är det många brädspelsnördar. Så jag tror att det här kan gå bra, det är socialt och trevligt att spela brädspel. Här kommer även att finnas en liten scen för trubadurer och hundar är dessutom välkomna.

– Lokalen är så stor att jag kan skärma av den om den är någon som allergisk mot hundar. Om man är ett sällskap som vill spela i avskildhet kan man hyra ett rum.

Hon kommer inreda caféet med soffor och fåtöljer och skapa en mysig atmosfär. Hennes händige pappa och syster och flera av hennes vänner hjälper till med att bygga om i lokalerna. Arbetet går framåt och planen är att Zettans Bistro ska öppna i slutet av oktober.

Publicerad 13 October 2019 00:00