Bilal Safi måste lämna Sverige senast den 16 oktober och återvända till Afghanistan, där han lever under hot från talibanerna.

Bilal Safi måste lämna Sverige senast den 16 oktober och återvända till Afghanistan, där han lever under hot från talibanerna. "Jag kan söka arbetstillstånd på ambassaden för att få komma tillbaka till Sverige. Men det tar sex månader att få besked, det är lång tid att vänta när det finns talibaner som vill döda en", säger han. Foto: Hans Nilsson

Bilal måste lämna Sverige: "Sedan oktober 2017 har jag inte levt på ett enda bidrag"

Fasar för talibanernas hämnd

ALVESTA.

Bilal Safi i Alvesta måste lämna landet senast den 16 oktober – annars kommer polisen och hämtar honom för tvångsutvisning till Afghanistan. "Sedan oktober 2017 har jag inte levt på ett enda bidrag. Jag har kämpat hårt, jag pluggar och jobbar och vill ge något tillbaka till Sverige. Men Migrationsverket tror att jag ljuger om mina asylskäl", säger 19-årige Bilal Safi.

Av
Hans Nilsson

Den 12 oktober fyller Bilal Safi i Alvesta 20 år, några dagar senare måste han mot sin vilja lämna Sverige och flyga till Afghanistan. Det land han flydde ifrån 2015.

Han var en av de runt 35 000 ensamkommande afghaner som flydde till Sverige under den stora flyktingvågen 2015 då Sverige totalt tog emot 163 000 flyktingar.

Bilal Safi kom till Malmö den 30 november 2015 i sällskap med sin jämngamla kusin. Han och hans familj hade flytt hals över huvud från talibanerna.

Bilal Safi är pashtun från distriktet Aqcha. I hans hemby har talibanerna stor makt och den lokala polisen samarbetar ofta med talibanerna.

– Min storebror arbetade i hemlighet med amerikanarna, talibanernas fiende. En dag fördes han bort av talibanerna och kom inte tillbaka. Talibanerna och polischefen ville döda hela min familj. Jag och min mamma och pappa, syster och lillebror flydde, berättar han.

– Vi var 200 som flydde över bergen mellan Afghanistan, Iran och Pakistan. Gränspolisen började skjuta på oss och vi sprang åt olika håll i panik. Jag vet inte vart mina föräldrar och min syster tog vägen, jag gömde mig bakom en sten med några andra.

Han hittade inte sin familj, men en man som också hade flytt hjälpte honom att komma till Iran. Där letade Bilal upp sin faster som var i Iran illegalt.

– Jag väntade i två veckor på min familj i Iran, jag var helt förtvivlad. Jag visste inte vad som hade hänt med dem. Min faster kunde inte hjälpa mig, men hon gav mig lite pengar så jag kunde ta mig till Istanbul, där fick jag jobb i köket på ett hotell.

Ägaren av hotellet gav honom rådet att åka till Europa istället, där fanns möjligheter med utbildning och jobb menade han. Bilal lyckades ta sig till Makedonien, där träffade han otroligt nog en kusin från en grannby.

– Jag blev mycket lycklig, jag visste inte att han också var på flykt från talibanerna. Han hade också förlorat sin familj. Vi fick höra av andra flyktingar att Sverige var ett bra land, att man tog hand om flyktingar.

Bilal Safi måste lämna Sverige senast den 16 oktober och återvända till Afghanistan, där han lever under hot från talibanerna.

Bilal Safi måste lämna Sverige senast den 16 oktober och återvända till Afghanistan, där han lever under hot från talibanerna. "Jag kan söka arbetstillstånd på ambassaden för att få komma tillbaka till Sverige. Men det tar sex månader att få besked, det är lång tid att vänta när det finns talibaner som vill döda en", säger han. Foto: Hans Nilsson

I Sverige hamnade Bilal och hans kusin i Alvesta i december 2015. Här delar de nu en lägenhet.

Bilal har kämpat hårt för att lära sig svenska och bli en del av samhället. Efter ett år på SFI läste han in 12 grundskoleämnen. Nu pluggar han IT på Teknikum i Växjö. Parallellt med studierna har han haft flera jobb.

– Jag har lärt mig svenska, och jag har inte haft ett enda bidrag sedan oktober 2017. Jag betalar hyran och för mat och allt annat med egna pengar. När jag kom hit började jag jobba som städare på ett privat företag i Alvesta och som extrahjälp på Östregårds loppis i Moheda, säger han.

– Nu jobbar jag som vårdbiträde på ett LSS-boende i Alvesta kommun för funktionsnedsatta barn och unga och på Attendos LSS-boende på Hovshaga i Växjö. Ibland kommer jag hem sent efter jobbet och pluggar långt in på natten.

Men Bilal får inte stanna. Migrationsverket anser inte att han har asylskäl. Han har fått avslag fyra gånger. Både Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen har behandlat hans ärende och gett avslag.

Däremot har hans kusin fått tillfälligt uppehållstillstånd.

– Migrationsverket litar på min kusin som har en liknande berättelse, men de litar inte på min berättelse. De tror att den är påhittad. Jag vet inte vad jag ska göra, jag är helt vilse. Nu har jag gjort allt jag har kunnat för att få stanna. Jag känner mig som svensk och jag vill stanna här. I Afghanistan har jag ingenting.

Bilal har fått veta av sin faster i Iran att hans mamma och pappa och syster vid flykten hamnade i ett pakistanskt fängelse. Mamman och systern avled i fångenskap. Hans far blev frisläppt, men hittades död i en gränd i Afghanistan. Vad som har hänt med hans lillebror vet han inte.

– Jag har bara en moster kvar i min hemby, men dit vågar jag inte ta mig. Talibanerna kommer att döda mig, de är nästan överallt i Afghanistan. Var jag än är så är det risk att de dödar mig i det landet.

– Jag kan återvända till Afghanistan och söka arbetstillstånd på ambassaden för att få komma tillbaka till Sverige. Men det tar sex månader att få besked, det är lång tid att vänta i ett land där det finns talibaner som vill döda en. Och är det säkert att jag får arbetstillstånd? Vad ska jag göra?

Fakta:

Grunden i Migrationsverkets avslag på asylansökan från Bilal Safi:

  • Bilal Safi yrkar på att han ska beviljas uppehålls- och arbetstillstånd. Men Migrationsdomstolen anser att han inte har gjort sannolikt att han är i behov av internationellt skydd.
  • Migrationsdomstolen anser att Bilal Safis berättelse är präglad av trovärdighetsbrister och avsaknad av detaljer. Han har inte närmare kunnat utveckla sin berättelse på ett sådant sätt som måste kunna förväntas av en person som anser sig vara i behov av internationellt skydd.
  • Bilal Safi har inte lämnat in någon dokumentation i målet till stöd för de uppgivna skyddsskälen, varför migrationsdomstolen endast har hans muntliga berättelse att utgå ifrån.
  • De uppgifter som Bilal Safi har lämnat angående broderns arbete får anses vara påfallande detaljfattiga.
  • Man slår fast att han varken är att betrakta som flykting eller alternativt skyddsbehövande och kan därmed inte beviljas uppehållstillstånd på sådan grund.
  • Migrationsverket ifrågasätter att det finns en personlig hotbild mot Bilal Safi. Han kan inte anses vara en sådan person som är av intresse för talibanerna och deras underrättelseverksamhet.
  • Man anser att den allmänna situationen i Aqcha inte av det slaget att alla som är därifrån är att betrakta som skyddsbehövande i utlänningslagens mening.

Publicerad 14 October 2019 08:52

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!