Sara Almkvist, regionchef för Ung Företagsamhet i Kronobergs län.

Sara Almkvist, regionchef för Ung Företagsamhet i Kronobergs län. Foto: Hans Nilsson

Gretas ord går rakt in i hjärtat

Jag är en kvinna i mina bästa år. På riktigt alltså. Att vara mitt i livet har sina fördelar.

Jag har levt ett innehållsrikt liv, uppfyllt flera drömmar men har många kvar.

Jag är rastlös, har höga ambitioner och vill gärna göra skillnad för människor. Men jag önskar att jag var så mycket modigare och tuffare, som någon av alla de starka ”håll käften-kvinnor” som jag beundrar och ser upp till. Det finns många sådana, men alldeles för få.

En av dem är über-aktuella Greta Thunberg. Som jag ser upp till Greta, en 16-årig ung dam som har fått hela världen att lyssna.

Även klicken av sorgliga män som med en idiots retorik mobbar en liten flicka lyssnar ju, dock utan att förstå. Tänk om världens maktelit hade hennes empati, ryggrad och förmåga att faktiskt ta in forskningens alarmerande rapporter.

För det måste börja både hos dem och på individnivå för att någonting ska förändras. Gretas senaste tal har skakat om en hel värld och självklart även mig som definitivt inte gör tillräckligt.

Men hon påminner mig, makten hos unga människor ska inte förringas. De är framtiden.

Gretas ord går rakt in i hjärtat och går liksom inte att värja sig ifrån. Hon ger mig så sjukt dåligt samvete. För ärligt, jag orkar inte ta in allvaret, orkar inte förändra min livsstil tillräckligt mycket.

Jag nätshoppar alldeles för ofta, kör bil för mycket (diesel), jag flyger, äter för mycket kött, köper för lite ekologiskt, har inte aktivt valt förnybar energi… Jag blir sönderstressad bara av att skriva om allt jag gör fel och att tänka på allt jag istället borde göra.

Här ligger kanske ett grundläggande problem. Vi är för stressade för att orka vara ”duktiga” på ännu en sak, det gäller i alla fall i allra högsta grad mig. Så om vi botar folksjukdomen stress kanske vi samtidigt kan rädda planeten? Den lösningen ska jag klura på.

Oavsett, TACK Greta för att du ger mig det där dåliga samvetet. För fy fan vad jag måste göra mer. Men jag älskar i alla fall loppis och gjorde några riktigt bra fynd i helgen, jag börjar där.

Publicerad 15 October 2019 00:00