Den 18 och 19 oktober är det dags för årets Öl- och Whiskyfestival i Växjö. Runt 1 500 besökare väntas till konserthuset när Öl- och Whiskyfestivalen ordnas för sjätte året i rad i Växjö.

Den 18 och 19 oktober är det dags för årets Öl- och Whiskyfestival i Växjö. Runt 1 500 besökare väntas till konserthuset när Öl- och Whiskyfestivalen ordnas för sjätte året i rad i Växjö. "Intresset är fantastiskt stort för whisky i Växjö", säger Peter Lindqvist, projektledare för festivalen. Foto: Privat

"Intresset för whisky är fantastiskt stort i Växjö"

VÄXJÖ.

Den 18 och 19 oktober är det dags för årets Öl- och Whiskyfestival i Växjö. Runt 1 500 besökare väntas till konserthuset. – Intresset för whisky är fantastiskt stort i Växjö och Småland, säger Peter Lindqvist, projektledare för festivalen.

Av
Hans Nilsson

Det är sjätte året i rad som det ordnas med en Öl- och Whiskyfestival på Växjö Konserthus.

En nyhet i år är att man även har några vinutställare på plats i konserthuset. Totalt kommer det att vara ett 25-tal utställare av öl och whisky och delikatesser som exempelvis cheddarost och parmesanost.

Växjö Öl & Whiskyfestival drar igång fredagen den 18 oktober klockan 15.00 och håller på till 22.00. På lördagen är det 12.00 till 20.00 som gäller.

Besökarna erbjuds både att provsmaka hos utställarna och att lyssna på föreläsare i konserthuset.

För det här marknadsför som en festival för både pålästa dryckesfantaster och nyfikna provsmakare, och i Växjö med omnejd finns det många whiskykännare.

– Småland och Dalarna är de starkaste whiskydistrikten, och i Växjö finns det flera whiskyföreningar. Intresset är fantastiskt stort i Växjö, säger Peter Lindqvist, projektledare för dryckesmässor på Conventum i Örebro.

Conventum ingår i hotellkedjan Elite Hotel, som har hotell i samma byggnad som konserthuset i Växjö.

Det är bara i Växjö och Örebro som Conventum ordnar en Öl- och Whiskyfestival. I Örebro har man arrangerat festivalen i 12 år i en stor kongresshall, och där brukar det komma 7 000 besökare.

– Trots att vi har 7 000 besökare i Örebro under två dagar brukar vi bara behöva avvisa fyra eller fem personer från lokalen på grund av att de blivit för berusade. Det är inte mycket, säger Peter Lindqvist.

– Den här festivalen är inget förparty där man ska dricka sig full. De som kommer på festivalen har stora kunskaper om whisky och öl och dessutom måste man betala en entré, det avskräcker nog de som bara vill dricka sprit.

Vid provsmakningen vid varje monter är gränsen satt till 10 centiliter per person när det gäller öl och 2 centiliter för whisky.

I Växjö har Conventum som mål att locka 2 000 besökare, det brukar ligga på 1 500. Och det är inte bara män, vilket många kanske tror.

– Det är 35 procent kvinnor på de här festivalerna, kanske kommer det lite fler kvinnor i år i och med att det är vinutställare också, säger Peter Lindqvist.

Publicerad 15 October 2019 00:00