Fredrik Ekelund föreläser som Marisol på Stadsbiblioteket i Växjö tisdagen den 22 oktober klockan 18.00. Det handlar om både en personlig vändpunkt och könsroller i ett större perspektiv.

Fredrik Ekelund föreläser som Marisol på Stadsbiblioteket i Växjö tisdagen den 22 oktober klockan 18.00. Det handlar om både en personlig vändpunkt och könsroller i ett större perspektiv. Foto: Emilie Asplund

Fredrik Ekelund föreläser som Marisol

VÄXJÖ.

Fredrik Ekelund är en av Sveriges mest etablerade författare. Förra året kom han ut som transvestit - och den 22 oktober föreläser han som kvinnan Marisol på Stadsbiblioteket i Växjö.

Av
Hans Nilsson

Författaren Fredrik Ekelund var i 60-årsåldern när han upptäckte att han också hade en kvinnlig sida inom sig som var väldigt stark. Han valde att bejaka den kvinnliga sidan. Följden blev både en lättnad och en kris.

– Det kom som ett blixtnedslag för drygt fem år sedan. Jag kom gående på Drottninggatan i Stockholm och såg en skyltdocka. Hon stod på ett speciellt sätt och det fick mig att förstå att det fanns någonting inom mig. Det är en väldigt märklig historia, men jag förstod direkt att ”det är det!”, säger han i ett pressmeddelande från Albert Bonniers förlag från 2018.

På Stadsbiblioteket i Växjö tisdagen den 22 oktober klockan 18.00 till 19.00 föreläser han som Marisol. Det handlar om både en personlig vändpunkt och könsroller i ett större perspektiv, där valet att bejaka sig själv kan vara det viktigaste i livet.

– Som Marisol upplever jag mig själv som mjukare, mindre offensiv, mer lyssnande och mer som att jag inte behöver bevisa något. Jag kan bara vara. Det njuter jag otroligt av. Som Fredrik är jag en prestationskille. Jag ska alltid arbeta, alltid prestera, har alltid mina att göra-lappar. Marisol är lugnare, mer avspänd och harmonisk, berättar han.

Fredrik Ekelund föddes i Uppsala 1953 och kom till Malmö 1963. Där har han bott sedan dess förutom kortare vistelser utomlands.

Han debuterade som författare med hamnarbetarskildringen och generationsromanen Stuv Malmö,kom! 1984. Sedan dess har han givit ut ytterligare 18 böcker i form av vanliga romaner, kriminalromaner, diktsamlingar och tre böcker om fotboll.

Fredrik Ekelund skriver även dramatik, har gjort två filmer ihop med dokumentärfilmaren Lasse Westman och arbetar som översättare från danska, spanska, portugisiska och franska.

Publicerad 18 October 2019 00:00