En man i 25-årsåldern ska ha riktat ett grovt hot mot personalen på Ica Cityhallen i Växjö nyligen.

En man i 25-årsåldern ska ha riktat ett grovt hot mot personalen på Ica Cityhallen i Växjö nyligen. "Jag kommer att stänga ner eran butik om ni inte ger fan i mitt gäng", sa han till personalen, enligt en polisanmälan om olaga hot mot grupp som har gjorts. Foto: Hans Nilsson

Ica Cityhallen under hot: "Ge fan i mitt gäng - annars stänger jag ner er butik"

VÄXJÖ.

En man i 25-årsåldern ska ha riktat ett grovt hot mot personalen på Ica Cityhallen i Växjö nyligen. – Jag kommer att stänga ner eran butik om ni inte ger fan i mitt gäng, sa han till personalen, enligt en polisanmälan om olaga hot mot grupp som har gjorts.

Av
Hans Nilsson

Den anställde var ensam i kassan och hjälpte en kund i Ica Cityhallen på Sandgärdsgatan i Växjö nyligen.

Kunden betalade för varorna och började gå ut, men han vände sedan tillbaka och ställde sig bakom den anställde och sade att han skulle "stänga ner butiken om de inte ger fan i hans gäng".

När den biträdande butikschefen fick kännedom om händelsen polisanmälde hon händelsen. Polisen rubricerar det som olaga hot mot grupp. Den anställde ska ha blivit mycket skärrad.

Personen som ska ha uttalat hotet är en mörk man i 25-årsåldern, enligt polisanmälan. Mannen finns på film från kameraövervakningen i butiken, men han är inte identifierad.

Det gäng som han refererar till är det gäng som ofta står utanför butiken och som misstänks hålla på med knarklangning, står det i den polisanmälan som Lokaltidningen har tagit del av.

– Hjälp, säger jag. Det här är farligt, det är allvarligt när kriminella hotar en. Särskilt när man ser hur snabbt utvecklingen går nu i Sverige med sprängningar och skjutningar. Det här är ett sätt från gängen som hänger här utanför butiken att slå tillbaka mot mig, säger John Curovac.

Det senaste året har Ica Cityhallen haft problem med ungdomsgäng som hänger vid butiken, enligt John Curovac, VD för Ica Cityhallen, Han säger att flera ungdomar i gängen går in i butiken och snattar och bråkar och skrämmer både personal och kunder.

Anders Gustafsson, ansvarig för fältgruppen i Växjö kommun, sa i Lokaltidningen nyligen att det säljs knark utanför Ica Cityhallen.

Håkan Ernstson som har Ernston Foto, mitt emot Ica, berättade i Lokaltidningen att han med egna ögon har sett unga killar sälja knark på Klostergatan i närheten av hans butik och att han på ett år har sett minst 20 slagsmål utanför sin butik.

John Curovac har gått ut i Lokaltidningen och andra medier och sagt att det är 50 ungdomar som håller Växjö City som gisslan. Han menar att politikerna inte bryr sig om de här problemen.

I ren frustration har han dragit igång en kampanj, "Taxi till politiker", där han tänker beställa taxibilar och låta dem köra hem en del av de här ungdomarna till politikerna i Växjö för att de ska hänga där och låta politikerna få känna hur det är att ha dem i sin närhet.

Samtidigt har han satt ljuset på knarkförsäljningen i city. Den har hamnat mer i den offentliga debatten, och nu försöker de skrämma honom till tystnad, känner han.

– Förstår folk nu hur jag har det? Politikerna verkar ju inte tro på mig, det känns som att jag både har de kriminella och politikerna emot mig, förklarar John Curovac.

Publicerad 19 October 2019 00:00