Efter att Kjell Johansson läst Lokaltidningens artikel om att Östrabo Ekobacke hade för lite personal sökte han upp den ansvarige för odlingen, Åsa Nyhlén.

Efter att Kjell Johansson läst Lokaltidningens artikel om att Östrabo Ekobacke hade för lite personal sökte han upp den ansvarige för odlingen, Åsa Nyhlén. "Fantastiskt, han sa: "Jag kan betala lönen för personalen så att ni kan skörda. Säg hur mycket ni behöver", berättar hon. Yasin Yousef är en av de två som nu fått jobb i Ekobacken tack vare de 80 000 kronor Kjell Johansson skjutit till för att rädda skörden. Foto: Hans Nilsson

Kjell har räddat skörden på Östrabo - betalar 80 000 för två anställda

VÄXJÖ.

Efter Lokaltidningens artikel om att Östrabo Ekobacke inte klarade skörden på grund av för lite personal sökte företagaren Kjell Johansson upp den ansvarige för odlingen. Han hade ett erbjudande hon inte kunde tacka nej till.– Det var fantastiskt, han sa: "Jag har pengar, jag kan betala lönen för personalen så att ni kan skörda. Säg hur mycket ni behöver", berättar Åsa Nyhlén.

Av
Hans Nilsson

Det var i början av september som Lokaltidningen skrev om att stadsodlingen på Östrabo Ekobacke i Växjö hade problem.

Från odlingarna i backen levereras grönsaker till restauranger som exempelvis PM, Mer än Mat och Kafé de luxe i Växjö. Men med en minskad personalstyrka på ett par personer, på grund av en mindre budget och ett begränsande regelverk, hade man mycket svårt att hinna med skörden.

– Ekobacken har blivit ett stressigt ställe. De som är här och arbetstränar får inte märka av stressen. Men det är för lite personal och det är ohållbart, som det är nu hinner vi varken med att skörda eller sköta butiken ordentligt. Jag hoppas att vi kan få mer resurser snart, förklarade Åsa Nyhlén, ansvarig för Ekobacken och ny ordförande för kooperativet Macken som sköter odlingarna med kommunens stöd och goda vilja.

Efter att Lokaltidningen publicerat artikeln för en dryg månad sedan har det hänt massor av positiva saker på Östrabo Ekobacke.

– De första dagarna vällde det in volontärer som vill hjälpa till med skörden. Det var folk från Säljeryd och Växjö och det var säkert tio personer som kom hit och ville jobba utan betalning, berättar Åsa Nyhlén.

– En kille låg och plockade upp all löken. Han jobbade till sent på kvällen, han ville inte gå hem. Det här stället är så speciellt, det ligger ju helt öppet i backen och det är inbjudande.

Foto: Hans Nilsson

En som reagerade mycket starkt på det han läste i Lokaltidningen var företagaren Kjell Johansson i Växjö. Han driver hissfabriken Hydroware i Alvesta med stor framgång sedan 25 år och äger dessutom livsmedelsbutiken Kiddes - Nära Dej som öppnade i Vikaholm i juli.

– Här sår de på våren och rensar på sommaren och sedan mitt i odlingen så kan de inte skörda på hösten på grund av att det saknas folk. Så kan man ju inte ha det, det är inte klokt vilket slöseri, tänkte jag när såg det här i tidningen, berättar Kjell Johansson.

Kjell Johansson hade aldrig tidigare varit på Östrabo Ekobacke, men han kände till vad Macken var för något och han hade fått en positiv bild av deras verksamhet.

Nu ville han hjälpa Östrabo Ekobacke med pengar så att de kunde anställa ett par personer för att klara skörden.

Men Åsa Nyhlén visste inte vad hon skulle tro först när Kjell Johansson plötsligt stod där med sitt erbjudande.

– "Jag har pengar, vad behöver ni?", sade han. Jag visste inte vem han var, jag trodde inte det var sant först, minns Åsa Nyhlén.

Men det var sant. Tack vare Kjell Johansson har två personer kunnat anställas tillfälligt i backen från mitten av september till mitten av november. Han skjuter till pengar till tre-fyra månadslöner.

– Jag betalar 80 000 kronor, det är småpengar för mig, säger Kjell Johansson.

– Nu har vi skörden under kontroll tack vare Kjell, det är helt fantastiskt, säger Åsa Nyhlén.

Företagaren Kjell Johansson har räddat skörden i Östrabo Ekobacke genom att betala lönen på 80 000 kronor åt två anställda, en av dem är Yasin Yousef.

Företagaren Kjell Johansson har räddat skörden i Östrabo Ekobacke genom att betala lönen på 80 000 kronor åt två anställda, en av dem är Yasin Yousef. "Nu har vi skörden under kontroll tack vare Kjell, det är helt fantastiskt", säger Åsa Nyhlén, ansvarig för Ekobacken. Foto: Hans Nilsson

Kjell Johansson vill inte se sig som en hjälte. Han får ut något av det själv också.

– Jag har fått jättemånga nya kollegor tack vare det här, jag trivs bra bland människorna som jobbar i den här verksamheten, förklarar han och fortsätter:

– Sedan köper vi grönsaker härifrån nu och säljer dem i Kiddes - Nära Dej i Vikaholm. Många av våra kunder vill ha ekologiskt och närodlat. Så jag gör det för egen vinning också, det är bra för imagen med en hållbar livsstil för Kiddes - Nära Dej. Vi kan använda det i marknadsföringen.

Yasin Yousef, 32 år, är en av de två personer som har fått jobb i Ekobacken nu i höst tack vare de pengar som Kjell Johansson skjutit till.

Han bor i Lessebo och har bara varit i Sverige i tre år, men i hans gamla hemland Somalia jobbade han i familjens jordbruk. Så han trivs bland odlingarna på Östrabo.

– Det här är mitt första jobb i Sverige. Det är bra att jobba här, jag är lycklig när jag är här. Jag gillar att jobba fysiskt och jag skulle vilja jobba mer med det här, säger Yasin Yousef.

Frågan är bara hur lösningen ska se ut nästa år för Östrabo Ekobacke. Kjell Johansson kan inte rädda skörden på Östrabo Ekobacke varje år. Han uppmanar företagare att göra som han själv har gjort nu och gå in med pengar i verksamheten.

– Lösningen för Ekobacken nästa år skulle kunna vara att vi slutar ha produktion av kål, lök, örter och morätter i den nedre delen av backen och bara satsar på odlingarna längre upp i backen och att sköta butiken. Då får vi som jobbar här en rimligare arbetssituation, men det blir inga mer leveranser till restaurangerna, säger Åsa Nyhlén.

Publicerad 19 October 2019 00:00