Den 22 oktober hålls ett föredrag med rubriken

Den 22 oktober hålls ett föredrag med rubriken "Minska risken för cancer - kosten och fysisk aktivitet viktiga verktyg" i konserthuset i Växjö med Martin Moses, Årets Kock 2019, och från Växjö och TV-profilerna Anna Ottosson och Leila Söderholm. Foto: Pressbild

Kost och fysisk aktivitet - verktyg för att minska cancer

VÄXJÖ.

Rätt kost och fysisk aktivitet kan vara två verktyg för att minska risken för cancer, enligt forskning. Den 22 oktober hålls ett föredrag i ämnet i konserthuset i Växjö med TV-profilerna Leila Söderholm och Anna Ottosson och Martin Moses, Årets Kock 2019, svensk mästare och från Växjö.

Föreläsningen börjar klockan 19.00 under rubriken "Minska risken för cancer - kosten och fysisk aktivitet viktiga verktyg".

De tre föreläsarna hänvisar till den senaste forskningen som ska visa att vår livsstil och våra levnadsvanor har stor påverkan när det gäller cancer och andra vanliga folksjukdomar. Upp till 30-35 procent av fallen kan undvikas med enkla vardagliga förändringar i våra vanor, enligt denna forskning.

Det nya är den stora betydelse som kosten och fysisk aktivitet har, men det handlar också om alkohol, tobak och solen. Målet med föredragen den här kvällen i konserthuset är att så frön hos publiken som kan leda till godare vanor och ge ett bättre liv på sikt.

Anna Ottosson är nutritionsexpert, och sitter i Nobelspecials panel. Hon är TV-kändis, dietist och anlitad expert när det gäller kostråd och sambandet mellan mat och cancer.

Martin Moses, Årets Kock 2019, svensk mästare och från Växjö från början. Numera jobbar han på SK Mat & Människor i Göteborg. Han lagar mat på rätt råvaror, enkelt och med vardagen i åtanke och bjuder på smakprov.

Leila Söderholm, också känd från TV och hon blev Årets Hälsoinspiratör 2019. Hon ger tips om hur man kan lura hjärnan till vardagsträning. Vad sägs om armhävningar mot diskbänken?

Publicerad 20 October 2019 00:00