Växjö Hemlösa Katter grundades 2015 av Jennie Johansson, till höger i bild. Hon och Marie Wiberg, som har jourhem åt hemlösa katter i sin bostad, är två riktiga kattkvinnor.

Växjö Hemlösa Katter grundades 2015 av Jennie Johansson, till höger i bild. Hon och Marie Wiberg, som har jourhem åt hemlösa katter i sin bostad, är två riktiga kattkvinnor. "Jag fastnar ju för dem, som Harriet och lilla Elvira som är här nu. Katter ger otroligt mycket kärlek och de är lojala", säger Marie. Foto: Hans Nilsson

Växjö Hemlösa Katter får mat för 75 000: "Fantastiskt"

VÄXJÖ.

De hemlösa katterna lyfts fram i hela Sverige vecka 43 - för Växjö Hemlösa Katter är det underbara dagar som väntar. De får kattmat till ett värde av 75 000 kronor från en kattmatsproducent.– Det är fantastiskt, det här betyder så mycket för oss. Vi lever ju på donationer, säger Jennie Johansson i Växjö Hemlösa Katter.

Av
Hans Nilsson

Föreningen Växjö Hemlösa Katter grundades i mars 2015 av Jennie Johansson i Braås. Hon och Marie Wiberg i Växjö är två riktiga kattkvinnor.

Det är de och Maja-Lena Eriksson och Jenny Bali i den här föreningen som viger sitt liv åt att hjälpa hemlösa katter att hitta ett hem.

– Det är sant, vi är galna kattkvinnor, säger Jennie Johansson, ordförande i Växjö Hemlösa Katter, och skrattar högt.

– Jag kan åka ut mitt i natten en lördag i 14 minusgrader om någon har ringt om en hemlös katt, och jag har sju katter hemma på gården. Katter är min passion, min man accepterar det. Han har sin passion i motorcyklar, lägger hon till.

Växjö Hemlösa Katter kommer att få kattmat av Mjau.

Växjö Hemlösa Katter kommer att få kattmat av Mjau. "Det här är helt fantastiskt för oss, vi får kattmat till ett värde av 75 000 kronor. Det hjälper oss otroligt mycket", säger Jennie Johansson, här med lilla Elvira, en jourhemskatt som bor hos Marie Wiberg. Foto: Hans Nilsson

Jennie Johansson och de andra kvinnorna i föreningen har hjälpt runt 400 hemlösa katter att få ett hem sedan starten 2015.

De blir kontaktade av folk som uppmärksammar katter som tycks vara hemlösa. Katter som stryker omkring utan halsband och som är magra och osociala.

Hemlösa katter hittas överallt, mitt i Växjö och i andra samhällen, fabriker, på landet, mataffärer och restauranger.

– En gång var det exempelvis ett äldre par som hittade en kattmamma i skogen på Hissö, hon hade två katter som levde och en låg död vid vägkanten. Det här äldre paret såg att de behövde hjälp, de åkte ut till Hissö varje dag och gav katterna mat. Det är tur att det finns så snälla människor, berättar Jennie.

Efter att ha blivit kontaktad av paret och åkte Jennie och hämtade den lilla kattfamiljen. Nästa steg blir att hitta någon som vill fungera som jourhem åt de hemlösa katterna som hämtas upp.

Växjö Hemlösa Katter har ingen egen lokal, men de har 20 jourhem. Många av dem finns på Campus på Teleborg.

– Det är mycket studenter och unga killar som vill erbjuda ett jourhem. Studenterna är jättebra som jourhem, de känner sig ofta ensamma i en ny stad och vill ha sällskap. Jag gör först ett besök på jourhemmet för att se om det är ett lämpligt hem för en katt, förklarar Jennie.

– Sedan fortsätter jag att göra hembesök för att se hur det går, och jag ger dem kattmat och tar med katterna på veterinärbesök. Den som har jourhemmet behöver inte betala för något, vi står för alla utlägg.

Tanken med jourhemmet är att katten ska vara där en tid för att få trygghet och mat och tak över huvudet innan någon adopterar katten. Katten får bygga upp sig både fysiskt och psykiskt och ibland blir jourhemmet ett för-alltid-hem för katten.

Marie Wiberg har haft ett 50-tal jourhemskatter boende hos sig i sin lägenhet på Öster i Växjö sedan 2015 och några av dem har hon behållit.

Marie Wiberg har haft ett 50-tal jourhemskatter boende hos sig i sin lägenhet på Öster i Växjö sedan 2015 och några av dem har hon behållit. Foto: Hans Nilsson

Marie Wibergs bostad på Öster i Växjö är ett av de 20 jourhemmen. Hon har haft ett 50-tal jourhemskatter boende hos sig sedan 2015 och några av dem har hon behållit.

– Jag fastnar ju för dem, som Harriet och lilla Elvira som är här nu. Just nu har jag nio katter, det är fem egna katter och fyra jourhemskatter. Jag har älskat katter sedan jag var liten, de ger otroligt mycket kärlek tillbaka och de är lojala, säger Marie.

– Jag har sagt till Marie att hon inte får ta emot fler katter nu i sitt jourhem, hon tar ett stort ansvar, inflikar Jennie.

Växjö Hemlösa Katter lever på donationer. De får 300 000 kronor varje år i donationer av privatpersoner i hela landet. Nu får de ett välkommet tillskott till kassan som de inte hade räknat med.

För tredje året i rad ordnar Sveriges största kattmatsproducent Mjau en temavecka under vecka 43 i hela Sverige ihop med 31 katthem och djurskyddsföreningar.

Mjau delar ut 27 000 portioner kattmat till fem katthem, portioner som samlats in ihop med Mjaus följare i sociala medier. Växjö Hemlösa Katter är ett av de katthem som kommer att ta emot mat.

– Det här är helt fantastiskt för oss, vi får kattmat till ett värde av 75 000 kronor. Det hjälper oss otroligt mycket, säger Jennie.

Temaveckan vill också höja katters status och att lyfta fram de dryga 100 000 hemlösa katter som finns i Sverige. Det är okastrerade katter, katter som springer vilse eller överges och oönskade kullar.

Man vill även sätta ljuset på det förslag som regeringen precis har lämnat till riksdagen där man föreslår obligatorisk ID-märkning och registrering av katter.

– Jag längtar till den dag när vi i Växjö Hemlösa Katter inte behövs. Det borde vara lag på ID-märkning på alla katter och det skulle vara lika dyrt att skaffa katt som att skaffa hund, då skulle katten få en hög status.

– Sedan borde bönderna inse att de måste kastrera sina katter, de vill inte göra det för de tror att katterna blir sämre jägare då. Men det är därför det blir okontrollerad avel av katter på landet, förklarar Jennie.

De andra som får kattmat av Mjau är Djurskyddet Bill & Bull i Söderhamn, Djurskyddet Kattfoten i Halmstad, Hemlösa katter Kalmar och Kattkommando Syd i Karlskrona.

Publicerad 21 October 2019 00:00