Vad gjorde romarna på höjden av sin tids storhet. Läs på – och gör tvärtom.

Vad gjorde romarna på höjden av sin tids storhet. Läs på – och gör tvärtom. Foto: Adobe stock

Det bipolära samhället ser inte skogen för alla träden

Det går inte en dag utan att det uppdagas fusk, bedrägeri, maktmissbruk, sexuella trakasserier och förtryck i det ”fläckfria” och moraliserande Sverige.

Den ”chockade” svenska media, oftast tillsammans med sina följare med egen agenda, letar efter syndabockar. Beroende på parten skyller man på eliten, män, invandrare, dålig ledning, dålig utbildning, partitillhörighet.

Drevet vill inte se hela bilden. Oftast på grund av sin egen agenda, men ibland även i brist på kunskap och den djuriska instinkten (jaktimpulsen).

Man väljer snabbt syndabock som helst ska vara så lång som möjligt från en själv och ens omgivning. För, självklart kan inte jag vara en del av problemet eller ännu minde, orsaken.

Vänster skyller på höger. Höger på vänster. Kvinnor på män och manliga strukturer. Eliten på den vanliga medborgaren och den utan makt på de med makt. Men sanningen är så enkel att den inte kan bli enklare.

Den har drabbat alla stora civilisationer i historien. Ett tecken på att ett samhälle har nått sin topp är moralförfall och det drabbar alla grupper i samhället. Från toppen till botten. Män och kvinnor. Vänster och höger.

Den här epidemin börjar oftast på toppen och genom rykten och idag genom media och internet når även bottenskiktet. De med tillgång till stora säckar med pengar tar stora summor - de med små tar små summor. Moralförfallet drabbar även det privata livet.

Den goda ekonomin väcker det själviska i människan som plötsligt inser ”sanningen” att man inte behöver någon för att klara sig.

Man sätter sig själv i mitten medan familj, vänner, staten, arbetsplatsen och resten av universum förväntas kretsa runt en. Folk byter familjer, vänner och jobb med mål som gagnar en på kort sikt utan att tänka på vilken skada beteendet skadar deras familjer, arbetsplatser, kollegor, vänner och även dem själva och samhället på lång sikt.

Jag vet att du vet detta. Alla vet detta. Och alla tror att det bara är en isolerad händelse när bankdirekören får miljonbelopp i fallskärm eller en vän inte svarar på dina samtal och sms trots att du vet att hen har sett dem. Men det är det inte. Det är två detaljer i det stora sammanhanget.

Som tur är vi inte ensamma om detta. Det har hänt innan. Det finns medicin och den kallas Historia. Läs. Vad gjorde egyptierna, grekerna, romarna och ottomanerna på sin storhetstid? Gör det, fast tvärtom.

Publicerad 22 October 2019 00:00