Växjöfödda sopranen Lisa Larsson har uppträtt på många av världens stora scener, som La Scala, Bayerische Staatsoper och Royal Opera House. Den 24 oktober sjunger hon med Musica Vitae i Växjö konserthus.

Växjöfödda sopranen Lisa Larsson har uppträtt på många av världens stora scener, som La Scala, Bayerische Staatsoper och Royal Opera House. Den 24 oktober sjunger hon med Musica Vitae i Växjö konserthus. Foto: Pressbild

Växjöfödda Lisa Larsson sjunger med Musica Vitae

VÄXJÖ.

Torsdagen den 24 oktober upppträder den Växjöfödda världssopranen Lisa Larsson med Musica Vitae på Växjö konserthus.

Av
Hans Nilsson

Lisa Larsson har uppträtt på många av världens stora scener. Bland annat på La Scala, Bayerische Staatsoper och Royal Opera House och på festivaler som Salzburger Festspiele, Lucerne Festival och Festival d’Aix-en-Provence.

I Växjö konserthus klockan 19.00 till 21.00 den 24 oktober sjunger denna världssopran med Musica Vitae i ett program med både nutida musik och musik av de klassiska mästarna.

På programmet står bland annat musik av en av Sveriges internationellt mest framgångsrika tonsättare, Rolf Martinsson, som Lisa Larsson haft ett nära samarbete med de senaste åren.

"Till Skuggan av en verklighet" skrevs från början för sopran och stråkkvartett, men till denna konsert har verket omarbetats av Martinsson, speciellt för Musica Vitae och Lisa Larsson.

Den andra svenska tonsättaren vid denna konsert är orkesterns långvariga samarbetspartner Britta Byström, vars verk "A Walk By Heart" här får sitt uruppförande.

Det blir även musik av den engelska 1900-talskompositören Pamela Harrison. Hennes stämningsfulla "A Suite for Timothy" är ett av hennes mest kända verk och skrevs till hennes sons första födelsedag.

Konserten avslutas med musik av syskonen Mendelssohn. Sitt känslosamma verk "Infelice" skrev Felix efter att ha upplevt primadonnan Maria Malibran vid en konsert i London.

Hans syster Fannys musik förde länge en tillvaro i broderns skugga, men de senaste åren har hennes verk med rätta börjat uppmärksammas. Inte minst gäller det stråkkvartetten, ett stycke som Musica Vitaes ledare Malin Broman beskriver som ett ”helt fantastiskt verk”.

Publicerad 22 October 2019 00:00