"Det är en tuff bransch, men det rullar på bra för oss och vi växer hela tiden. Men vi har inga ambitioner att växa oss så stora som vi var innan", förklarar Johan Gunnarsson, ägare och vd på Vitanda. Foto: Privat

Ana Sängar blev Vitanda: "Vi vet hur man gör bra sängar i Torpsbruk"

TORPSBRUK.

När Ana Sängar i Torpsbruk gick i konkurs 2016 återuppstod företaget samma år i samma by under namnet Vitanda Sängar. – Potentialen fanns, det var bara att dra igång igen, säger Johan Gunnarsson, vd på Vitanda, som hade jobbat på Ana i 15 år.

Av
Hans Nilsson

Det var 1979 som Ana Sängar startade tillverkning av sängar i Torpsbruk i Alvesta kommun.

Många år senare började Johan Gunnarson att jobba i fabriken i Torpsbruk, det var 2001 och han var 22 år. Det var en utmärkt skola för honom.

– Man fick ju göra allting i sängtillverkningen på Ana Sängar. Så jag snickrade och sydde och hade hand om försäljningen, minns Johan Gunnarsson.

Det gick bra för Ana Sängar under några år på 00-talet. Man hade runt 30 anställda som mest som tillverkade och sålde sängar i fabriken i Torpsbruk, en lokal där Emmaus Björkå numera har försäljning.

Dessutom hade Ana Sängar egna butiker i Köpenhamn, Malmö, Göteborg, Stockholm, Karlskrona och Torpsbruk.

Det gick bra för Johan Gunnarsson också, han blev delägare och vd på Ana Sängar efter några år.

– Fram till 2011 gick det väldigt bra för oss, men sedan drabbade olyckan oss när ägaren och den som hade startat företaget blev sjuk och gick bort. Efter det gick det nedåt för företaget fram till att det gick i konkurs 2016, förklarar Johan Gunnarsson.

"Vi vet hur man gör bra sängar, vi hade gjort bra sängar i alla år på Ana så potentialen fanns", säger Johan Gunnarsson, ägare och vd på Vitanda. Foto: Privat

Men Johan Gunnarsson och hans kompis Jacob Arvidsson, som också hade jobbat på Ana Sängar i flera år, ville inte ge upp. De bestämde sig för att fortsätta producera sängar i Torpsbruk, men i mycket mindre skala och med ett nytt företagsnamn.

– Vi är duktiga och vi vet hur man gör bra sängar, vi hade gjort bra sängar i alla år på Ana så potentialen fanns. Jag äger rätten till varumärket Ana Sängar, men vi ville ha ett nytt namn. Vi googlade och hittade Vitanda, det betyder säng på swahili och det är ett bra namn.

Nu har Johan Gunnarsson och Jakob Arvidsson drivit Vitanda sedan 2016. De har tillverkning, kontor och showroom i en lokal som Ana Sängar använde nära den gamla disponentvillan i Torpsbruk. Här tillverkar de alla sängar från grunden.

– Det är en tuff bransch, men det rullar på bra för oss och vi växer hela tiden. Men vi har inga ambitioner att växa oss så stora som vi var innan. Vi är kompisar och vi har kul ihop och vi vill behålla det på den här nivån, säger Johan Gunnarsson, som är ägare och vd på Vitanda.

Den största delen av Vitandas produktion består av ställbara sängar där man kan höja och sänka ben och rygg på sängen. Vitanda levererar sängar till ett antal hotell, men det vanligaste är privatkunder.

Man säljer direkt till kunden, utan mellanhänder, och kan på det viset hålla priserna på en konkurrensmässig nivå.

Sängarna på Vitanda handbyggs av Johan Gunnarsson och Jakob Arvidsson efter varje kunds individuella önskemål och man har därför inga lager med färdiga sängar. På det sättet är Vitanda ett unikt företag i branschen.

– Vår styrka är att vi gör sängen efter kundens önskemål. Vi har en modell vi utgår ifrån, därefter kan vi anpassa zoner, hårdhet, höjd och med 60 olika färger får vi en specifikation med en specialbeställning på hur kunden vill ha sin säng.

– Många kunder kommer till Torpsbruk och testar ut sängen. Alla människor är ju olika och det finns en del som har problem med axlar och rygg. Men man behöver inte ha några krämpor för att dra nytta av att sängen anpassas efter ens kropp. Alla mår bra av att sängen följer och avlastar kroppen på ett så bra sätt som möjligt, berättar Johan Gunnarsson.

Publicerad 23 October 2019 00:00