Anna Tenje blev vald till andra vice ordförande i Moderaternas partistyrelse på stämman.

Anna Tenje blev vald till andra vice ordförande i Moderaternas partistyrelse på stämman. "Det är ett resultat av det jobb Bo Frank och jag har gjort i Växjö med ordning och reda i ekonomin, och en arbetslinje", säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö Foto: Pressbild

Anna Tenje(M): "Ingen mänsklig rättighet att våldta någon och få stanna i Sverige"

VÄXJÖ.

Vid Moderaternas stämma nyligen beslutades att man vill utvisa fler asylsökande som begår grova brott. Det är något som Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande i Växjö, ställer sig helt bakom.– Det är ingen mänsklig rättighet att våldta någon och sedan få stanna i vårt land, klargör Anna Tenje (M).

Av
Hans Nilsson

För Anna Tenje var det en speciell M-stämma i Västerås för ett tag sedan.

Anna Tenje är sedan tidigare ledamot av partistyrelsen hos Moderaterna. Nu tar tar hon ett stort kliv mot den yttersta makten i partiet efter att ha blivit vald till andra vice ordförande i Moderaternas partistyrelse, där hon efterträder Elisabeth Svantesson som blir förste vice ordförande.

Hur känns det att bli vald till andra vice ordförande i Moderaterna?

– Fantastiskt roligt. Det är ett stort steg för mig och det är ett stort steg för Växjö. Det här sätter Växjö kommun ännu mer på kartan, säger Anna Tenje.

Varför blev du vald tror du?

– Det är ett resultat av det jobb Bo Frank och jag har gjort i Växjö med ordning och reda i ekonomin, och en arbetslinje i en Växjömodell. Sedan har jag många bra kvaliteter, jag är bra på att skapa gemenskap och på att bygga ett vinnande lag i den blågröna majoriteten och i Växjö kommun, svarar Anna Tenje.

Siktar du på att bli minister i en Moderatledd regeringen efter valet 2020?

– Det har jag inte funderat på. Mitt hjärta klappar för Växjö, jag brinner för Växjö kommun. Här har jag min familj och nu har jag bott längre i Växjö än i Värnamo där jag är född, säger Anna Tenje.

Moderaterna beslutade att man vill utvisa fler asylsökande och personer med uppehållstillstånd som begår brott i Sverige. Så här lyder texten:

”Den som begår brott med straffvärde på fängelsenivå ska få avslag på asylansökan eller få uppehållstillstånd återkallat om personen har tillfälligt uppehållstillstånd. Den som har uppehållstillstånd även om det är ett permanent uppehållstillstånd ska få uppehållstillståndet återkallat om personen döms till brott med straffvärde om fängelse sex månader eller mer.”

Moderaterna vill fortfarande att domstolar ska ta hänsyn till personers anknytning till Sverige vid beslut om utvisning och att ingen ska utvisas till länder där man riskerar dödsstraff.

Du ställer dig bakom förslaget om utvisning av asylsökande och personer med uppehållstillstånd som begår brott i Sverige. Varför?

– Det här har blivit ett större problem, och det upprör många människor att man kan komma hit, söka asyl, få uppehållstillstånd och sedan begå grova brott som våldtäkt, grov misshandel och grova narkotikabrott och ändå få stanna i Sverige, säger Anna Tenje.

Det togs även beslut om att att en statlig utredning av slöjförbud i grund- och förskolan. Varför är det så viktigt?

– Barn ska själva få välja vad de har på sig och det är oerhört viktigt att skolan är en frizon för flickor och pojkar. Jag ställer mig alltid på flickornas sida och jag tror att en utredning landar i ett slöjförbud i förskolan upp till årskurs 9, säger Anna Tenje.

I en färsk undersökning av Sifo säger 85 procent av Moderata väljare och 95 procent av Kristdemokratiska väljare att partierna ska samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där man tycker lika.

Hur ser du på ett samarbete i en framtida regering med Moderaterna och Sverigedemokraterna? Kan SD få en ministerpost?

– Nej, det är ju inte aktuellt just nu. Jag kan inte se att Sverigedemokraterna skulle få en ministerpost, men det är ju däremot ingen hemlighet att vi i Moderaterna ville regera med stöd av SD och Liberalerna och Centerpartiet, svarar Anna Tenje.

Publicerad 26 October 2019 00:00