Lennart Olofsson känner att Doctor Blues inte får samma uppmärksamhet i Sverige som man får utomlands.

Lennart Olofsson känner att Doctor Blues inte får samma uppmärksamhet i Sverige som man får utomlands. "Vi har hittat vår egen unika stil, men det är delade meningar om oss. Traditionalisterna inom bluesen i Sverige tycker inte att vi spelar riktig blues", säger han. Foto: Pressbild

Ett av Sveriges hetaste bluesband finns i Växjö

VÄXJÖ.

Det Växjöbaserade bandet Karin Rudefelt & Doctor Blues är stekhett just nu. En ny EP med fyra låtar kommer ut i höst och i USA öser blueskritikerna beröm över bandet.– Det är roligt just nu, vi är mer uppmärksammade utomlands än i Sverige. En turné i USA vore drömmen, säger Lennart Olofsson, grundare av bandet.

Av
Hans Nilsson

Under många år hette bandet Doctor Blues. Det var gitarristen, låtskrivaren och sångaren Lennart Olofsson som var med startade Doctor Blues i Växjö 1981.

Doctor Blues fick snabbt ett rykte om att vara ett bra liveband. Under årens lopp har medlemmarna bytts ut och nu är det bara 66-årige Lennart Olofsson som är kvar från originalsättningen från 1981.

Dessutom heter bandet Karin Rudefelt & Doctor Blues sedan ett antal år. I slutet av 90-talet kom nämligen Karin Rudefelt med som sångerska. Så idag är sättningen Lennart Olofsson, gitarr, Mauro Navarro, basist, Tobias Magnusson, trummor och Karin Rudefelt, sång.

Den här pplagan av Karin Rudefelt & Doctor Blues är den mest framgångsrika och uppmärksammade. Lennart Olofsson, gitarr, Mauro Navarro, bassist, Tobias Magnusson, trummor och Karin Rudefelt, sång. Fem album med eget material har gett bandet en viss status i blueskretsar utomlands.

Den här pplagan av Karin Rudefelt & Doctor Blues är den mest framgångsrika och uppmärksammade. Lennart Olofsson, gitarr, Mauro Navarro, bassist, Tobias Magnusson, trummor och Karin Rudefelt, sång. Fem album med eget material har gett bandet en viss status i blueskretsar utomlands. Foto: Pressbild

Den här upplagan av bandet är den mest framgångsrika och uppmärksammade. Fem album med eget material har gett bandet en viss status i blueskretsar utomlands. Bandet har spelat på de största festivalerna och de hetaste bluesklubbarna både i Sverige och utomlands.

Exempelvis blev de invalda i American Blues Hall of Fame 2015 och de har spelats i radiokanaler i USA, Australien, Nya Zeeland, England, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Italien, Spanien, Brasilien, Kanada och i de skandinaviska länderna.

– Vi har fått ett erkännande internationellt, vi har spelat en hel del i Tyskland, Norge och Danmark. Vi har faktiskt fått erbjudande om att göra en turné i Indien och att spela i Katmandu i Nepal, säger Lennart Olofsson.

Men Lennart Olofsson känner att bandet inte får samma uppmärksamhet i Sverige. Han tror att det kan ha att göra med att de spelar blues med ett modernt uttryck där de inte låter bluesgrunden bli en begränsning. Och det går inte hem hos alla bluesfans i Sverige.

– Vi är frisinnade i vår syn på blusen, vi tar ut svängarna ordentligt och blandar in olika genrer. Vi spelar rätt ruffig blues också, det är en blandning av The Who, Eric Clapton, Animals, ZZ Top, Faboulus Thunderbirds och Jimi Hendrix, förklarar Lennart Olofsson.

– Vi har hittat vår egen unika stil, men det är delade meningar om oss. Dessutom spelar vi bara egna låtar. Vi har inte spelat en cover på 19 år. Traditionalisterna inom bluesen i Sverige tycker inte att vi spelar riktig blues. Det finns ju en del blues-poliser därute, men det finns också folk som anser att det vi gör är spännande.

Efter nära 40 år är Doctor Blues i Växjö, med sångerskan Karin Rudefelt som kom in i bandet i slutet av 90-talet, hetare än någonsin.

Efter nära 40 år är Doctor Blues i Växjö, med sångerskan Karin Rudefelt som kom in i bandet i slutet av 90-talet, hetare än någonsin. "Det har nog aldrig varit så roligt att spela som det är nu, och blues är ju en musikgenre man kan åldras i", säger Lennart Olofsson, som startade bandet. Foto: Pressbild

Karin Rudefelt & Doctor Blues går hem i USA i alla fall. Så här skriver Blues Revue, den ledande tidningen om blues i USA:

"How Swede it is. From the land of the Vikings comes Doctor Blues. Guitarist/singer/songwriter Lennart Olofsson leads an ensemble fronted by sweet-voiced vocalist Karin Rudefelt. Cooking with powerful restraint. Fine players all, and they´ve done their homework!”

Men ska man vara rättvis så skriver till exempel Bengt Eriksson i Ystads Allehanda så här fina ord om Karin Rudefelt & Doctor Blues:

"Blues blir rock utan att glömma sina rötter. Bluestraditionerna tolkas så fräckt och personligt som bara musiker kan göra om de känner vördnad inför traditionens skapare, sina föregångare och förebilder. Det är väl bara att utropa och uppmana: Har du inte upptäckt Doctor Blues ännu – gör det!”

Nu har Karin Rudefelt & Doctor Blues dessutom en ny EP-skiva på gång, inspelad i Växjö med Patrik Ahlm som producent. Det är fyra låtar av Lennart Olofsson, han skriver alla låtar i bandet.

Skivan kommer ut nu i höst eller vid årsskiftet och på munspel finns Mike Sherlock i Vancouver i Kanada. Kanske kan skivan öppna en dörr till en turné i USA.

– Vi har inget skivbolag i ryggen eller någon manager. Jag skulle gärna göra en turné i USA, men då behöver man en manager som kan ordna det. Vi har inte tid att ordna det själva, säger Lennart Olofsson.

Efter nära 40 år är Doctor Blues hetare än någonsin, det är en lite märklig känsla för Lennart Olofsson.

– Det har nog aldrig varit så roligt att spela som det är nu. Den här sättningen av bandet är tajtare på ett annat sätt än tidigare och blues är dessutom en musikgenre man kan åldras i, säger Lennart Olofsson.

Fakta om Karin Rudefelt & Doctor Blues

- Invalda i American Blues Hall of Fame 2015

- I nomineringsprocessen till Blues Music Award i USA för bästa utländska album 2013

- I semifinal i ”International Songwrighters Contest” Nashville USA 2017 i Blues-kategorin

- 5 album med enbart eget material

- Recenserade i USA:s viktigaste bluesmagasin ”Blues Revue” – ”They´ve done their homework”

- Har varit ”Artist of the week” 2016 i tre radiokanaler i USA: Country/Blues and Roots, Basically the Blues, och Wolf FM

- Har spelats i olika radiokanaler i USA, Australien, Nya Zeeland, England, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Italien, Spanien, Brasilien, Kanada, de skandinaviska länderna m.fl.

- Har samarbetat med tunga bluesprofiler som Erja Lyytinen (FIN), Brian Kramer (USA), Peter Nande (DEN), Clas Yngström och Pierre Swärd (SWE)

Publicerad 27 October 2019 01:00