John Curovac tog på sig boxhandskar och gick runt med tårar i ögonen samtidigt som han höjde armarna i luften till Queens låt

John Curovac tog på sig boxhandskar och gick runt med tårar i ögonen samtidigt som han höjde armarna i luften till Queens låt "The Show Must Go On". Foto: Hans Nilsson

Curovac gick inte hela vägen: "Nu får någon annan ta över"

VÄXJÖ.

Taxibilarna kom och ungdomsgängen var där. Men John Curovac gick inte hela vägen med sitt upprop "Taxi till politikerna".– Jag har klätt av makten i Växjö, med politiker och media, nu får någon annan ta ansvar för problemet med ungdomsgängen, sa John Curovac.

Av
Hans Nilsson

Det var som ett konstprojekt eller som att en teaterföreställning spelades upp inför ett 100-tal personer mitt ute på gatan utanför Ica Cityhallen. Frågan är om något liknande har utspelats i Växjö förut.

I centrum för showen stod John Curovac, vd på Ica Cityhallen. Han hade huvudrollen.

Runt 30 av de tonåringar från de gäng som ofta är vid hans butik och vållar bekymmer hade samlats och fungerade som statister. De väntade med spänning på att få åka taxi hem till politiker och hänga där i några timmar.

John Curovac hade lockat dem med spänning och gratis läsk, godis och chips. Nu skulle hans upprop "Taxi till politikerna" förverkligas.

Två taxibilar från Växjö Taxi rullade in på gatan. Musiken från Ica Cityhallen hördes över hela kvarteret. Det var "The Show Must Go On" med Queen som spelades.

John Curovac delade ut ett brev som han själv har skrivit där han förklarar vad han ville med sitt upprop.

Två taxibilar från Växjö Taxi rullade in på gatan. Musiken från Ica Cityhallen hördes över hela kvarteret. Det var

Två taxibilar från Växjö Taxi rullade in på gatan. Musiken från Ica Cityhallen hördes över hela kvarteret. Det var "The Show Must Go On" med Queen som spelades. Foto: Hans Nilsson

Han tog på sig boxhandskar och gick runt med tårar i ögonen samtidigt som han höjde armarna i luften till Queens musik.

Hans mamma Dada var där och stöttade honom. Det var som en laddad scen ur en film, det förde tankarna till boxningsfilmen "Rocky" med Sylvester Stallone, där en underdog besegrade allt och alla och blev mästare. John Curovac verkar också känna sig som en underdog och en mästare.

Inför förbluffade åskådare klargjorde han sedan att det inte blev några taxibilar med ungdomar hem till politikerna.

– Jag är en Ica-handlare, det är inte jag som ensam ska ta hand om problemet med ungdomsgängen och gängkriminaliteten, alla har ett ansvar, förklarade han.

– Men jag har handlat och rört om i grytan och pekat på problemen utan PK:s förblindande glasögon. Jag har avslöjat maktens fula ansikte och hållit vad jag lovat till 99 procent i alla fall.

John Curovacs mamma Dada var där och stöttade honom.

John Curovacs mamma Dada var där och stöttade honom. Foto: Hans Nilsson

John Curovac säger att han inte har utsatts för några påtryckningar från Icas ledning att inte genomföra uppropet fullt ut.

– De är inte förtjusta i det här, men de har inte sagt att jag inte får göra det. Jag ser det här som ett projekt som började för 30 dagar sedan och som kan fortsätta senare, det här var ett desperat försök att få till en förändring och göra Växjö City tryggt, berättar han.

– Men de här 30 dagarna har varit de värsta i mitt liv. Jag har mått så dåligt, för jag har utsatts för en otrolig press och jag har haft politiker, media och de kriminella emot mig. Jag har fått utstå smutskastning offentligt och jag har fått hot från de kriminella för att jag stör deras verksamhet.

I det brev han delade ut på plats skriver han att den 24 oktober 2019 är exakt samma datum som han och hans familj kom till Sverige 1992 från det krigsdrabbade Bosnien Hercegovina. Han känner tacksamhet mot Sverige som gav honom chansen, efter det här uppropet menar han att han och Sverige är kvitt.

Publicerad 31 October 2019 23:00