När vi går runt i området träffar vi flera boende som berättar om hur otryggheten har ökat på Gamla Norr i Växjö. De säger att det beror på att missbrukare har placerats i lägenheter och ungdomsgäng som säljer narkotika. En man berättar att han såg en av missbrukarna slänga ut sin hund från balkongen.

När vi går runt i området träffar vi flera boende som berättar om hur otryggheten har ökat på Gamla Norr i Växjö. De säger att det beror på att missbrukare har placerats i lägenheter och ungdomsgäng som säljer narkotika. En man berättar att han såg en av missbrukarna slänga ut sin hund från balkongen. Foto: Hans Nilsson

Ökad otrygghet på Gamla Norr: "Idag såg jag en missbrukare kasta ut sin hund från balkongen"

VÄXJÖ.

Gamla Norr i Växjö har blivit ett otryggt bostadsområde med ungdomsgäng som säljer knark och äldre missbrukare som bråkar och stör grannar. Hyresgäster har hittat en knarkspruta i ett trapphus och en stor kniv i en tvättstuga. – Idag såg jag en missbrukare kasta ut sin hund från balkongen. Det här området har blivit otryggt och nu måste Växjöbostäder göra något åt det, säger en boende.

Av
Hans Nilsson

Det är norra Växjö vid Kristina Nilssons väg, Framnäsvägen och Anna Trolles väg det handlar om.

Där i kommunala Växjöbostäders område Själakoret har en känsla av otrygghet infunnit sig de senaste åren, enligt de boende som Lokaltidningen har pratat med.

Nyligen rapporterade Lokaltidningen om en häpnadsväckande händelse i kvartersbutiken Coop Nära i det här området på Norr.

Butikschefen berättade att polisen hade hittat en knarkgömma bakom kaffet på en hylla inne i butiken på Kristinatorget. Hon berättade även att de haft problem med gäng med ungdomar som hänger utanför butiken och skapar otrygghet och att de ibland går in knarkpåverkade och stjäl i butiken.

Men det här visade sig bara vara en del av problematiken i området. Lokaltidningen har fått kontakt med en man som har bott i det här området i 30 år, men som inte vill vara med på bild eller med namn i tidningen. Han ger en dyster bild av bostadsområdet.

– Det har blivit mycket sämre de senaste tre-fyra åren. Tanterna vågar inte gå ut sent på kvällarna längre. Socialen har placerat missbrukare i lägenheter i området och ungdomar hänger i tvättstugor, miljöhus och utanför kvarterslokalen Snödroppen och skrämmer bort folk, berättar han.

– Det kommer hit ungdomar från Araby och säljer knark här. Nyligen hittade en hyresgäst en stor kniv i en tvättstuga och en annan hyresgäst hittade en knarkspruta i en trappuppgång. Vi som bor här vill inte ha sånt här, slår han fast.

"Det låg en spruta, en sax, en gummisnodd och ett plasthölje på golvet. Nålen hittades senare utanför porten. Det här är fruktansvärt, det bor ju barn här", berättar kvinnan som tog en bild på det. Foto: Privat

Lokaltidningen får kontakt på telefon med kvinnan som hittade knarksprutan i trapphuset för ett par veckor sedan.

– Det låg en spruta, en sax, en gummisnodd och ett plasthölje på golvet. Nålen hittades senare utanför porten. Det här är fruktansvärt, det bor ju barn här. Jag tog en bild och mejlade Växjöbostäder, men det dröjde en hel vecka innan de ringde mig. Jag blir arg, man måste kunna leva och bo ostört från sån här skit, säger hon.

– Växjöbostäder blundar för det här. Visst, det är ett kommunalt bolag och de är tvungna att ge lägenhet åt missbrukare, men jag är orolig för att det här är på väg att bli ett nytt Araby. Det är mycket struligare här nu än det var för tre år sedan när jag flyttade hit. De borde ha portarna låsta dygnet runt, det har de i nybyggda områden.

När vi går runt i området träffar vi andra boende som har mycket att berätta. Även dessa personer vill vara anonyma. En kvinna bor med sin familj i en trappuppgång där de har en granne som är missbrukare och som misstänks sälja knark i sin lägenhet.

– Vi har bott här i tre år nu, säger en kvinna. Det var bra till en början, men sedan fick vi en granne som är missbrukare och han får ofta besök av andra missbrukare. De bråkar och håller oss vakna på nätterna ibland, en gång klättrade någon av dem upp på fasaden och bröt sig in hos honom.

– Min man kom ut en gång och fick se hur en av dem hotade en med en skruvmejsel. Vi har kommit på dem med att försöka stjäla vår barnvagn, vi har blivit av med vår nya cykelkärra och när man går ner i källaren är de där och bråkar med varandra. Det är obehagligt att ha det så här och jag vet en som har flyttat härifrån på grund av detta.

När vi går runt i området träffar vi flera boende som berättar om hur otryggheten har ökat på Gamla Norr i Växjö. De säger att det beror på att missbrukare har placerats i lägenheter och ungdomsgäng som säljer narkotika. En man berättar att han såg en av missbrukarna slänga ut sin hund från balkongen.

När vi går runt i området träffar vi flera boende som berättar om hur otryggheten har ökat på Gamla Norr i Växjö. De säger att det beror på att missbrukare har placerats i lägenheter och ungdomsgäng som säljer narkotika. En man berättar att han såg en av missbrukarna slänga ut sin hund från balkongen. Foto: Hans Nilsson

Vi träffar två kvinnor som är ute och rastar sina hundar. De har bott i flera år i området och de har tyckt att det har varit tryggt att bo där, men att det har förändrats de sista åren.

– Jag går inte gärna ut sent på kvällarna längre, det sitter gäng med ungdomar i buskarna här. Man vet inte vad det är för några, det känns otryggt. Det är så mycket ungdomar i gäng här, säger den ena kvinnan.

– Det är dessutom folk som hänger i trapphusen och som sover där, det borde vara låst i entrédörrarna om dagarna, lägger den andra till.

När mannen som har bott i området i 30 år, och som visar oss runt, berättar att han samma dag såg en av missbrukarna slänga ut sin hund från balkongen så att de hamnade i buskarna reagerar de två kvinnliga hundägarna.

– Du måste polisanmäla det, en sådan person ska inte ha hund, säger kvinnorna till honom.

Den här mannen och kvinnan som har en missbrukare som granne har både ringt till polisen och till Växjöbostäder om de problem som de upplever i området.

– När jag ringde till polisen sa de att jag skulle prata med Växjöbostäder om det här, och på Växjöbostäder säger de bara att de ska utvärdera det.

– Jag har ringt så många gånger till polisen, och jag har pratat med ledande politikerna i Växjö och med Växjöbostäder, men de gör inget åt det. Växjöbostäder måste göra något åt det här nu, annars får vi ta tag i det här själva och ordna nattvandringar, säger han.

Publicerad 03 November 2019 23:00