Nyligen inträffade en händelse som kvinnan anser är ett tecken på den ökade otryggheten på Gamla Norr.

Nyligen inträffade en händelse som kvinnan anser är ett tecken på den ökade otryggheten på Gamla Norr."När jag kom in i tvättstugan hade någon glömt sin tvätt. Det var flera mattor i en tvättkorg och det låg en kniv på 20-30 centimeter på bordet, det kändes obehagligt att se en kniv där", säger hon. Foto: Privat

Hittade stor kniv i tvättstugan: "Gamla Norr är på väg att bli ett nytt Araby"

VÄXJÖ.

Cannabisodling på balkongen hos grannen, knarkhandel i grannens lägenhet och en stor kniv som hittas i tvättstugan. Nu har paret på Gamla Norr fått nog och tänker flytta.– Man vet inte vad som väntar när man går ut från lägenheten, det känns otryggt att bo här, säger kvinnan i paret.

Av
Hans Nilsson

Mannen och kvinnan flyttade till Gamla Norr i Växjö för sju år sedan.

– Det här området uppfattades då som tryggt och mysigt med mycket äldre personer. Vi har trivts jättebra här, men det har hänt väldigt mycket på de här åren. Det känns som att man försöker flytta problemen från Araby till Gamla Norr, säger kvinnan.

För några år sedan såg hon och hennes man att en granne i samma trapphus som odlade cannabis på balkongen.

– Det är ett par som bor i lägenheten och de hade massor av cannabisplantor på balkongen och vi ringde polisen, de kom hit och gjorde en husrannsakan, och sedan var det tyst i lägenheten i ett par månader, säger hon.

Men knarkproblematiken har inte tagit slut. Den har bara blivit värre efter att knarkparet återvände.

– På somrarna kan vi inte ha balkongdörren öppen när de röker hasch hos grannen och röken kommer in i vår lägenhet. Det är inte så trevligt. Polisen hittade torkad cannabis bakom elementet i trapphuset, berättar hon.

– Det är en konstant knarkhandel i deras lägenhet, folk ringer på hos dem och de är ofta bara på besök en minut. Ibland går de fel och ringer på hos oss, det är inget trevligt klientel. Polisen har varit här och hittat kanyler gömda i buskarna under deras balkong dessutom.

För några veckor sedan inträffade en händelse som kvinnan tycker är skrämmande. Hon tror inte att det går att koppla det till grannen, men hon menar att det säger något om Gamla Norrs förfall och ökade otrygghet.

– När jag kom in i tvättstugan var det någon som hade glömt kvar sin tvätt. Det var flera mattor i en tvättkorg och det låg en kniv på 20-30 centimeter på bordet, det kändes obehagligt att det låg en kniv där.

– Det bor barnfamiljer i huset, tänk om barnen får tag på kanyler eller stöter på någon som är hög. Man vet inte vad som väntar när man går ut i trapphuset och kommer ut på gården. Är det någon som är påverkad? Är det risk för att det slår slint för någon missbrukare?

Kvinnan och mannen har ringt till polisen flera gånger, men det händer inte så mycket, menar hon.

– Polisen hänvisar oss till Växjöbostäder och de hänvisar oss till polisen. Men vi är på väg att flytta härifrån, vi har en villa som väntar på oss i påsk nästa år.

Publicerad 03 November 2019 23:00