foto: adobe stock

Stress - en av vår tids största folkhälsoutmaningar

Vi har skapat ett välfärdssamhälle där vi går på knäna på grund av stress. Hur sjukt är inte det?

Är det ett samhälle vi vill ha? Stress är min värsta fiende och har varit så länge jag kan minnas.

Höga krav på mig själv och livet är nog de största orsakerna. Vi fightas hårt jag och min motståndare, en ständigt pågående kamp. Och jag är inte ensam.

Faktum är att kvinnor drabbas hårdast av stress och utmattning och det gör mig så arg. Sjukskrivningarna av kvinnor med stressrelaterade sjukdomar fortsätter öka markant och värst drabbas de mellan 36 och 45 år, kvinnor mitt i livet, karriären och familjelivet.

Drivna, ambitiösa kvinnor. Kan jämställdhetskampen ha blivit en kvinnofälla? För fortfarande är det oftast vi kvinnor som är projektledaren i hemmet (galet, men sant) samtidigt som vi nu också tar större plats i arbetslivet.

Enligt stressforskning sjunker mäns stresshormoner när de kommer hem och kvinnornas ökar. Detta skapar en dubbel stress, en känsla av otillräcklighet och ett ständigt dåligt samvete.

Det här är ju ett stort systemfel, men uppnådd jämställdhet skulle vara ett steg i rätt riktning. Dock drabbar stress oss, oavsett kön. Men så skapade psykiater och hjärnforskare Anders Hansen en ”åh fan-känsla” hos mig i sitt Sommarprat i år.

Han menar att vårt inbyggda system för att hantera stress fungerar på samma sätt som för miljoner år sedan. Vår hjärna är helt enkelt inte utvecklad för det liv vi lever idag.

Med det perspektivet blir det logiskt att samtiden gör oss sjuka. Och det är riktigt riktigt läskigt. Det är inte heller så att samhällsutvecklingen kommer att sakta ner, snarare rullar allting bara fortare och fortare, och våra hjärnor är kvar på stenåldern.

Jag hamnade i katastroftänk när jag lyssnat klart. Visst, han pratar mycket om stresshantering också och det finns mängder av verktyg att använda, men utifrån ett neurologiskt perspektiv - räcker det då? Psykolog har visat sig vara framtidsyrket nummer ett. Det säger en del om vår samtid.

Publicerad 04 November 2019 00:00