"Galleri Småland är ett av de gallerier som ligger mig varmast om hjärtat, det är en av mina favoritplatser i Sverige", säger Kristina Assarsson som nu ställer ut på Galleri Småland. Foto: Pressbild

Kristina Assarsson: "Galleri Småland är en av mina favoritplatser i Sverige"

ALVESTA.

Kristina Assarssons nya utställning på Galleri Småland i Alvesta som öppnade den 27 oktober har redan lockat flera hundra besökare. – Hon har ett väldigt tilltalande måleri, tycker Staffan Nilsson på Galleri Småland.

Av
Hans Nilsson

Kristina Assarsson i Mörarp, norr om Helsingborg, har ställt ut nästa varje år på Galleri Småland i Alvesta sedan 1985.

– Galleri Småland är ett av de gallerier som ligger mig varmast om hjärtat, det är en av mina favoritplatser i Sverige. Det känns lite som att komma till mitt andra hem. Jag har ju ställt ut på Galleri Småland sedan jag var runt 20 år gammal, berättar Kristina Assarsson för Lokaltidningen.

Kristina Assarsson använder kniv när hon målar. Hon målar landskap och hus och blommor och det är ofta motiv från Skåne och Småland.

Kristina Assarsson använder kniv när hon målar. Hon målar landskap och hus och blommor och det är ofta motiv från Skåne och Småland. Foto: Pressbild

Det kommer alltid mycket folk för att se hennes oljemålningar. Den utsttällning som nu visas till och med den 19 november, och som började den 27 oktober, är redan en stor succé, enligt galleristen Staffan Nilsson.

– Hennes utställningar lockar alltid mycket folk, det är ett måleri som många tilltalas av. Hon är den konstnär som lockar mest besökare på Galleri Småland, säger Staffan Nilsson.

Staffan Nilsson är mycket förtjust i Kristina Assarssons konst och hur hon målar.

– Hon är färgens mästare, det är tjockt pålagt med olja som inte är blandat med något, utan det är bara olja. Så hon har nog stora omkostnader för oljefärg, säger Staffan Nilsson.

– Hon använder kniv när hon målar och hon målar föreställande, det är mycket landskap och hus och blommor och det är ofta motiv från Skåne och Småland.

"Hon är färgens mästare, det är tjockt pålagt med olja som inte är blandat med något, utan det är bara olja", säger Staffan Nilsson på Galleri Småland. Foto: Bild på tavla på utställningen

Kristina Assarsson har varit yrkeskonstnär i många år och genom åren har hon ställt ut i hela Sverige och även i Danmark, Holland, Italien, Belgien, Turkiet, Japan, Österrike, Spanien, Frankrike och Tyskland.

– Jag har varit på väldigt många utställningar utomlands och jag får ju inbjudningar på nätet nästan ifrån hela världen varje dag. Det är väldigt mycket inbjudningar från New York och Miami och hela USA.

Lite fakta om Kristina Assarsson

Helsingborgs kulturstipendium 1987

Hemmets Journals Konstalmanacka 2002

Årets Konstnär, Art Nordic / Köpenhamn 2014

Medlem i KRO, VSKG, NVSKG, Svenska Konstnärsförbundet

Representerad i Burlövs, Falkenbergs, Åstorps, Alvestas, Helsingborgs, Kävlinges kommuner och vid Sveriges Television.

Publicerad 05 November 2019 00:00