Det här är invigningen av en av de fyra vattentankar i byn i Kenya som Rotary har samlat ihop 120 000 kronor till. Här är Peter Wickström och projektledare Roland Axelsson, och David Wandabi (KOEE), organisationen i Kenya som genomförde installationerna.

Det här är invigningen av en av de fyra vattentankar i byn i Kenya som Rotary har samlat ihop 120 000 kronor till. Här är Peter Wickström och projektledare Roland Axelsson, och David Wandabi (KOEE), organisationen i Kenya som genomförde installationerna. Foto: Privat

Rotary hjälper bybor i Kenya med vattenförsörjningen

ALVESTA.

Sex Rotary-klubbar i Alvesta och Växjö har samlat in 120 000 kronor till vattentankar i byn Makaveti i Kenya, 15 mil från huvudstaden Nairobi.– Det här kommer göra livet lite lättare för dem, säger Peter Wickström i Rotary i Alvesta.

Av
Hans Nilsson

Den 22 oktober var Roland Axelzon och Peter Wickström från Rotary i Alvesta på besök i Afrika.

De åkte bland annat till Kenya i några dagar för att hjälpa byborna i Makaveti, en by på 1500 invånare, med att inviga två nya vattentankar som de har finansierat.

Rotary har nämligen två fokusområden: att utrota polio och vattenförsörjning i tredje världen. Sex Rotaryklubbar i Alvesta och Växjö hade tillsammans med Rotary Distrikt 2400 och Rotarys U-fond samlat in 120 000 kronor till fyra vattentankar.

Skylt med finansiärerna och projektledaren för Rotary, Roland Axelzon.

Skylt med finansiärerna och projektledaren för Rotary, Roland Axelzon. Foto: Privat

Två av dem installerades den 22 oktober. De andra två vattenkarna ska installeras i samma område i Kenya senare i år.

Den som hade tagit initiativet till det här var projektledaren Roland Axelzon, Alvesta Rotaryklubb. Han har tidigare arbetat i Kenya i tre år och han vet därför vad som behövs där. Det handlar till exempel om att ge byborna bra dricksvatten.

– Vi var med när vattentankarna installerades och invigdes, de samlar in regnvatten från taken och leder det in i vattentankarna. De här tankarna kan ta 10 000 liter vatten var, och det ska bland annat även användas till bevattning i jordbruket och till tvätt och matlagning i hushållet, förklarar Peter Wickström, PR-ansvarig i Alvesta Rotaryklubb.

– Det här vattnet är mycket bättre än det som kvinnorna annars måste gå tre kilometer för att hämta i brunnar. Nu slipper kvinnorna göra det, och de var otroligt glada i den här byn för att de fick vattentankarna. Speciellt för kvinnorna i byn ökar kvaliteten på levnadsförhållandena nu, lägger han till.

Kvinnogrupp från byn dansar ut sin glädje över vattentankarna.

Kvinnogrupp från byn dansar ut sin glädje över vattentankarna. Foto: Privat

Vid invigningen var organisationen i Kenya som genomförde installationerna, Kenya Organization for Environmental Education (KOEE), och representanter för kyrkan, lokala kommunrepresentanter och bybefolkningen.

Dessa klubbar samlade in pengarna: Alvesta Rotary Club, Alvesta Allbo Rotary Club, Växjö Rotary Club, Växjö Öjaby Rotary Club, Växjö S:t Sigfrid Rotary Club, Växjö Tegnér Rotary Club, Rotary U-fond och Rotary District 2400 Sweden.

Publicerad 05 November 2019 00:00