Jazzpianisten Jan Johanssons söner Anders och Jens kommer till Växjö och spelar lördagen den 9 november på Palladium. Dett blir musik i stillsam anda med akustiskt piano och kontrabas. De kommer bland annat spela musik från deras pappas album

Jazzpianisten Jan Johanssons söner Anders och Jens kommer till Växjö och spelar lördagen den 9 november på Palladium. Dett blir musik i stillsam anda med akustiskt piano och kontrabas. De kommer bland annat spela musik från deras pappas album "Jazz på svenska". Foto: Gabriel Henningson

Jazzlegendarens söner spelar på Palladium

VÄXJÖ.

Jan Johansson är en av de största jazzmusiker Sverige har haft - den 9 november kommer hans söner Anders och Jens Johansson till Palladium i Växjö för att spela hans musik.

Av
Hans Nilsson

Innan jazzpianisten Jan Johansson dog i en bilolycka 1968 hann han sätta stora avtryck i svensk musik. Hans inspelningar "Jazz på svenska" och "Jazz på ryska" innebar att han för evigt skrev in sig i svensk musikhistoria.

Framförallt gäller det albumet "Jazz på svenska" som gavs ut 1964. Den skivan har blivit en klassiker. med Jan Johansson på piano och Georg Riedel på bas. De spelar melodier från svensk folkmusik i jazzarrangemang och i en väldigt finstämd, stillsam och meditativ inramning.

Det mest kända stycket från den skivan är "Visa från Utanmyra" som användes som signaturmelodi i den oerhört populära TV-serien "Hem till byn", den mest långlivade svenska TV-serien någonsin som sändes 1971-2006.

Jan Johanssons söner blev också musiker på heltid, men i en helt annan stil. Anders och Jens sökte sig till rock- och metalmusiken och flyttade till USA.

De har spelat med namn som Yngwie Malmsteen, Hammerfall, Jonas Hellborg, Ginger Baker, Stratovarius, Dio och Ritchie Blackmore's Rainbow. Jens kunde man se på Sweden Rock nyligen då som en av medlemmarna i Rainbow.

Men när Anders och Jens Johansson kommer till Växjö och spelar lördagen den 9 november klockan 19.30 på Palladium blir det mer musik i mer stillsam anda med enbart akustiskt piano och kontrabas. De kommer bland annat spela musik från deras pappas album "Jazz på svenska".

På albumet "Nordic blue" från 2017 hedrar de sin fars arv genom att tolka jul- och folkmusik på piano och kontrabas. Där lyfter de fram folkmelodin och framför den luftigt och smakfullt, precis som deras far gjorde på sina inspelningarna med Georg Riedel.

Publicerad 06 November 2019 23:00