Gabriella Dani, Maher Ammar och hans dotter Elin, Bo Rossling och Benny Svensson är grannar med bostaden på Bokelundsvägen där sprängdådet skedde. De är chockade över bombådet.

Gabriella Dani, Maher Ammar och hans dotter Elin, Bo Rossling och Benny Svensson är grannar med bostaden på Bokelundsvägen där sprängdådet skedde. De är chockade över bombådet. Foto: Hans Nilsson

Boende på Bokelund i chock efter bombdådet: "Det var en enorm smäll"

VÄXJÖ.

Sprängningen av en bostad på Bokelundsvägen i Växjö har chockat de boende. – Det lät som en bomb, jag skakar fortfarande i kroppen, säger Maher Ammar, som bor granne med bostaden som bombades. – Jag har bott på Bokelund i 35 år och har alltid tyckt att det varit tryggt här, men nu vet jag inte om det är det, berättar Benny Svensson.

Av
Hans Nilsson

Maher Ammar satt i soffan med sin gravida hustru som inte kunde sova under natten till fredagen.

Vid klockan 04.20 sprängdes deras trygghet i bitar - en kraftig sprängladdning briserade i lägenheten bredvid deras på Bokelundsvägen.

– Jag såg ljuset från fönstret när det smällde, det var som en bomb. Sedan hörde jag någon springa i en trappa. Jag blev chockad och började skaka, sedan ringde jag 112, berättar Maher Ammar.

Senare såg han att smällen var så kraftig att glaset till hans terrass hade krossats och att möbler på terrassen hade gått sönder.

Bo Rossling bor under den lägenhet som bombades. Han låg och sov när det exploderade.

– Jag hörde faktiskt inte själva smällen, men jag vaknade av att jag hörde någon springa i trappan. Sedan somnade jag igen, men när jag gick ut för att hämta tidningen lite senare blev jag helt paff. Det var ju fullt av poliser här, säger Bo Rossling.

Polisen spärrade av området och bombtekniker från nationella bombskyddet i Malmö undersökte platsen. Inga personer skadades, och den lägenhet som detonationen riktades mot var tom, enligt polisen. Själva sprängningen ska ha skett utanför lägenheten vid dörren.

Flera terrasser skadades vid detonationen och ett fönster krossades vid den bostad som bombades.

Gabriella Dani, som bor på i en lägenhet på gården bakom den här längan, vaknade direkt av explosionen.

– Det var en enorm smäll. Hela huset skakade, och jag tänkte: nej, inte nu igen. Det senaste tiden har det smällt mycket i området. Jag gick ut och kollade om min bil var hel och det var den ju, säger Gabriella Dani.

När Lokaltidningen pratar med de boende är uppfattningen att Bokelund är ett bra och tryggt område, till skillnad från själva Araby.

– Jag har bott på Bokelund sedan 1979 och jag tycker att det här är ett tryggt och bra område. Det som har hänt nu är allvarligt, men jag känner ändå att det är ett tryggt område, förklarar Bo Rossling.

– Jag har bott här sedan 1984 och området var mycket bättre förr, jag har ändå trivts här och tyckt att det har varit tryggt. Men efter det här vet jag inte om jag känner att det är så tryggt här längre, säger Benny Svensson.

En polis var kvar på Bokelundsvägen i flera timmar efter explosionen för att skapa trygghet. En bit bort stod en husbil från polisen kvar i ytterligare några timmar, en så kallad tipsbil.

Det satt två poliser i den för att hämta in information och tips om sprängdådet från allmänheten. När Lokaltidningen pratade med de två poliserna hade de inte fått ett enda tips.

Publicerad 07 November 2019 09:00