Sprängningen på Bokelundsvägen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Sprängningen på Bokelundsvägen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. "Jag förstår om det blir en otrivsel och en otrygghet i området, men vi ser det här som en isolerad händelse", säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen i region syd. Foto: Hans Nilsson

Polisen: "De som sprängde i Araby vet vad de sysslar med"

VÄXJÖ.

Bombdådet mot bostaden på Bokelundsvägen utfördes troligen inte av några nybörjare på området. – De som gjorde det här vet mycket väl vad de gör. Det förstår vi av de observationer som bombskyddet har gjort på platsen, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen.

Av
Hans Nilsson

Polisen är mycket förtegen om sprängningen på Bokelundsvägen i Växjö nyligen. I skrivande stund är ingen misstänkt gripen och man har inte många tips att gå på.

Men det finns uppgifter om att bombdådet vid bostaden i Växjö kan ha en koppling till en sprängning av en bostad i Sävsjö i Jönköpings län natten till den 18 oktober. En av de som är skrivna i den sprängda bostaden på Bokelundsvägen har dessutom kopplingar till den drabbade familjen i Sävsjö.

Precis som på Bokelundsvägen skedde sprängningen i Sävsjö vid ytterdörren. Den sprängdes i bitar och fönster och delar av hallen förstördes vid sprängningen, enligt lokal media. Det finns också en uppgift om att båda sprängningarna går att härleda till Malmö.

Stämmer de här uppgifterna?

– Vi kommenterar inte den här typen av uppgifter under en pågående förundersökning, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen i region syd.

Sprängningen på Bokelundsvägen rubriceras av polisen som allmänfarlig ödeläggelse. Enligt polisen visste de som låg bakom sprängningen precis vad de sysslade med. Hur kan ni vara så säkra på att det är så?

– Nationella bombskyddet gjorde vissa observationer på platsen på Bokelundsvägen som talar för det. Vilka de observationerna är tänker jag inte berätta, svarar Robert Loeffel.

Finns det anledning att vara orolig för att det sker fler sprängningar nu i Araby och i Växjö?

– Jag förstår om det blir en otrivsel och en otrygghet i området, men vi ser det här som en isolerad händelse. Det finns inga tecken på att det skulle vara något annat än en isolerad händelse, förklarar Robert Loeffel.

Hur hanterar ni en ökad otrygghet i Araby efter en sådan här extrem händelse?

– Vi har haft högre närvaro under några dagar och vi har gjort vissa operativa åtgärder, som jag inte vill berätta om. Dessutom har vi haft en husbil på plats där man kan lämna tips, den står där också för att skapa trygghet, säger Robert Loeffel.

Är det svårt att få in tips när det sker brott i Araby? Det finns uppgifter om att de boende i Araby inte alltid är så förtjusta i polisen och att det därför är svårt med vittnesuppgifter och tips. Stämmer det?

– Det tror jag inte, det sägs så mycket om Araby. Den här sprängningen skedde vid en tid på dygnet då det inte är så mycket folk ute och det kan göra att det är svårare för oss att få in tips från allmänheten, anser Robert Loeffel.

Bombdåden slår rekord i år

Sprängningen i Växjö är bara en i raden av liknande händelser i år.

Under 2019 har det skett lite över 100 bombdåd i Sverige. Det är nästan en tredubbling jämfört med motsvarande period 2018 då det var 39 bombdåd.

Dessutom har bombskyddet, därutöver de drygt 100 sprängdåden, åkt på 76 larm om misstänkta bomber som upptäcks innan de har detonerat.

”Sverige befinner sig i en gråzon mellan total fred och krig. Det är troligen jihadister, brottslingar och extremister i samverkan som ligger bakom sprängningarna. Men det är svårt att veta, säger Henrik Häggström, senioranalytiker på Försvarshögskolan till TV4

Kriminologen Amir Rostami säger i en intervju med Dagens Nyheter att vågen av sprängningar i Sverige är unik för Europa och att man måste söka sig till krigszoner eller länder med lång historia av terrorism för att hitta en motsvarighet.

För att möta utvecklingen har en ny arbetsgrupp tillsatts hos polisen i region syd där man ska samordna arbetet mot sprängningar.

Publicerad 07 November 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!