Rollerna i denna uppsättning av Dödsdansen, som spelas i Växjö konserthus den 12 november, görs av Thomas Hanzon, Lena Endre och Mikael Persbrandt.

Rollerna i denna uppsättning av Dödsdansen, som spelas i Växjö konserthus den 12 november, görs av Thomas Hanzon, Lena Endre och Mikael Persbrandt. Foto: Pressbild

Tre av Sveriges bästa skådespelare i Strindberg-drama

VÄXJÖ.

Dödsdansen är ett av August Strindbergs mest kända dramer - den 12 november spelas detta triangeldrama i Växjö konserthus med tre av Sveriges största skådespelare.

Av
Hans Nilsson

Rollerna i denna uppsättning av Dödsdansen spelas av Mikael Persbrandt, Lena Endre och Thomas Hanzon.

Pjäsen skrevs 1900 av August Strindberg. På sex veckor skrev han Dödsdansen 1 och 2. Det är en tragisk historia, med en bitter humor.

Pjäsen handlar om artillerikaptenen Edgar och den före detta skådespelerskan Alice. Två äkta makar som har blivit varandras fångvaktare på en ö i skärgården. Edgar hade lockat Alice att lämna teatern för hans skull för 25 år sedan och de två ska snart fira silverbröllop. Men de är bägge förbittrade över den uteblivna karriären.

Efter 25 år ihop kommer bitterheten och kärlekshatet upp till ytan när släktingen Kurt kommer på besök från Amerika. Kurt erbjuder en möjlighet att bryta sig ut, men de avvisar de honom. De föredrar sitt fängelse och efter att striden lagt sig återgår allt till det gamla. Edgar och Alice är varandras fångvaktare.

Mikael Persbrandt gör rollen som Edgar och Lena Endre är hans hustru Alice, medan Kurt spelas av Thomas Hanzon.

Dödsdansen är regisserad av Stefan Larsson och den spelas tisdagen den 12 november klockan 19.00-21.30 på konserthuset i Växjö.

Publicerad 08 November 2019 00:00