Rollerna i denna uppsättning av Dödsdansen, som spelas i Växjö konserthus den 12 november, görs av Thomas Hanzon, Lena Endre och Mikael Persbrandt.

Rollerna i denna uppsättning av Dödsdansen, som spelas i Växjö konserthus den 12 november, görs av Thomas Hanzon, Lena Endre och Mikael Persbrandt. Foto: Pressbild

Tre av Sveriges bästa skådespelare i Strindberg-drama

VÄXJÖ.

Dödsdansen är ett av August Strindbergs mest kända dramer - den 12 november spelas detta triangeldrama i Växjö konserthus med tre av Sveriges största skådespelare.

Av
Hans Nilsson

Rollerna i denna uppsättning av Dödsdansen spelas av Mikael Persbrandt, Lena Endre och Thomas Hanzon.

Pjäsen skrevs 1900 av August Strindberg. På sex veckor skrev han Dödsdansen 1 och 2. Det är en tragisk historia, med en bitter humor.

Pjäsen handlar om artillerikaptenen Edgar och den före detta skådespelerskan Alice. Två äkta makar som har blivit varandras fångvaktare på en ö i skärgården. Edgar hade lockat Alice att lämna teatern för hans skull för 25 år sedan och de två ska snart fira silverbröllop. Men de är bägge förbittrade över den uteblivna karriären.

Efter 25 år ihop kommer bitterheten och kärlekshatet upp till ytan när släktingen Kurt kommer på besök från Amerika. Kurt erbjuder en möjlighet att bryta sig ut, men de avvisar de honom. De föredrar sitt fängelse och efter att striden lagt sig återgår allt till det gamla. Edgar och Alice är varandras fångvaktare.

Mikael Persbrandt gör rollen som Edgar och Lena Endre är hans hustru Alice, medan Kurt spelas av Thomas Hanzon.

Dödsdansen är regisserad av Stefan Larsson och den spelas tisdagen den 12 november klockan 19.00-21.30 på konserthuset i Växjö.

Publicerad 08 November 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!