På söndag kväll kan Stefan Thorendal från Växjö vinna Årets kudde-pris som STF, Svenska Turistföreningen delar ut vid en stor gala. Hans vandrarhem Hagaby Lantgården på norra Öland är nominerat i kategorin natur- och kulturupplevelse. Här har han fått pris som bästa medlemsvärvare åt STF 2018.

På söndag kväll kan Stefan Thorendal från Växjö vinna Årets kudde-pris som STF, Svenska Turistföreningen delar ut vid en stor gala. Hans vandrarhem Hagaby Lantgården på norra Öland är nominerat i kategorin natur- och kulturupplevelse. Här har han fått pris som bästa medlemsvärvare åt STF 2018. Foto: Privat

Växjöbor som driver vandrarhem på Öland kan vinna fint pris

VÄXJÖ/LÖTTORP.

Stefan Thorendal från Växjö och hans sambo Susanne Eliasson driver Hagaby Lantgården i Löttorp på norra Öland. Deras vandrarhem är nominerat till priset som bästa natur- och kulturupplevelse av STF, Svenska Turistföreningen. – Det känns fantastiskt att bli nominerad, säger Stefan Thorendal.

Av
Hans Nilsson

Under flera år drev Stefan Thorendal bed and breakfast på Norra Doktorsgatan 20 på Väster i Växjö. Men 2009 lade han ned det och sedan dess har han och sambon Susanne Eliasson satsat allt på vandrarhemmet Hagaby Lantgården, som är anslutet till Svenska Turistföreningen, STF.

De köpte Hagaby Lantgården redan 2007. Det är en gammal bondgård i närheten av Löttorp som redan på 1940-talet byggdes om till vandrarhem. Vandrahemmet ligger ett stenkast från Högby fyr och en mil söder om Böda.

– Vi har 84 bäddar i flera fastigheter på Hagaby Lantgården, det är en som liten by kan man säga, och det är jättefint här. Det finns stränder man kan knalla ned till och det gränsar till lantbruk med ekhagar och kor som går och betar, berättar Stefan Thorendal.

– Det är stora ytor och vi har utegym och till och med en religiös och andlig liten hörna på gården där man kan gifta sig.

Stefan Thorendal och hans sambo Susanne Eliasson från Växjö driver vandrarhemmet Hagaby Lantgården på norra Öland. Nu har de chansen att vinna Årets kudde-pris i kategorin natur- och kulturupplevelse. Ett pris som Svenska Turistföreningen delar ut på söndag vid en gala i skärgården i Stockholm.

Stefan Thorendal och hans sambo Susanne Eliasson från Växjö driver vandrarhemmet Hagaby Lantgården på norra Öland. Nu har de chansen att vinna Årets kudde-pris i kategorin natur- och kulturupplevelse. Ett pris som Svenska Turistföreningen delar ut på söndag vid en gala i skärgården i Stockholm. Foto: Privat

Med tanke på det Stefan Thorendal beskriver är det kanske inte så konstigt att hans vandrarhem är nominerat i kategorin natur- och kulturupplevelse av Svenska Turistföreningen.

De delar ut priset Årets kudde till vandrarhem, hotell och pensionat som utmärker sig och Hagaby är en av fem kandidater som har chans att vinna i den här kategorin.

Så här skriver STF i nomineringen: "Hagaby erbjuder en särskilt upplevelserik vistelse. Under parollen ”Bo på landet”, bor besökaren granne med både bondgårdar och barnvänliga sandstränder; du kan välja mellan att sova i hängmatta eller säng, och för den aktive besökaren är gården en utgångspunkt för cykling och bad på norra Öland."

På söndagskvällen avgörs det om Hagaby Lantgården vinner vid en STF-gala i skärgården i Stockholm.

– Om jag vinner kan jag sätta upp en tavla till på väggen. Jag vann som årets nykomling 2008 och jag fick pris för årets insats 2015. Dessutom har jag fått pris tre år som bästa medlemsvärvare åt STF. Jag är en väldigt hängiven STF:are ända sedan jag var ung, förklarar han.

När Stefan Thorendal och hans sambo köpte Hagaby 2007 var det nedgånget. Men de har satsat mycket att renovera det.

– Vi har byggt om och fräschat upp vandrarhemmet pö om pö genom åren. Nu har vi moderna enkelrum, och dubbel- och fyrbäddsrum som ser ut som hotellrum.

Hagaby Lantgården ligger fint nära Löttorp på norra Öland.

Hagaby Lantgården ligger fint nära Löttorp på norra Öland. "Det finns stränder man kan knalla ned till och det gränsar till lantbruk med ekhagar och kor som går och betar", berättar Stefan Thorendal, som driver vandrarhemmet. Foto: Privat

Hagaby Lantgården har öppet från 1 maj till 1 oktober och har 5 000 gästnätter per säsong. Resten av året bor Stefan Thorendal och hans sambo på Norra Doktorsgatan i Växjö, där de fortfarande är skrivna.

– Under juni, juli och fram till den 12 augusti är det fullt på vandrarhemmet. Då jobbar vi från 07 till 23 varje dag, och då får vi hjälp av våra söner. Så det här är ett familjeföretag, berättar Stefan Thorendal.

Årets kudde 2019 delas ut i sex kategorier till 350 STF-anslutna vandrarhem, hotell, pensionat, fjällstationer och fjällstugor.

Publicerad 08 November 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!