Magnus Gummesson har drivit skiv- och bokhandel i Växjö sedan 1984. Snart flyttar han sin nuvarande butik Cultix från Tegnérhuset till Kriss gamla butikslokal i hörnet av Storgatan-Klostergatan.

Magnus Gummesson har drivit skiv- och bokhandel i Växjö sedan 1984. Snart flyttar han sin nuvarande butik Cultix från Tegnérhuset till Kriss gamla butikslokal i hörnet av Storgatan-Klostergatan. "Det känns så inspirerande, det är en sådan kick för mig att komma till den här lokalen. Jag tror att vi kan öka vår omsättning med 10-20 procent här", säger han. Foto: Hans Nilsson

Cultix flyttar - tar över Kriss gamla butikslokal

VÄXJÖ.

Skiv- och bokaffären Cultix lämnar Tegnérhuset i Växjö och flyttar in i Kriss gamla lokaler i hörnet av Storgatan och Klostergatan. Redan i slutet av november blir det Cultix outlet i butiken fram till att Cultix öppnar på riktigt den 27 mars 2020. – Jag känner mig taggad, det här ska bli så roligt, säger Magnus Gummesson, ägare av Cultix.

Av
Hans Nilsson

Magnus Gummesson har drivit skiv- och bokhandel i Växjö sedan 1984 då han öppnade skivbutiken Z på Västergatan mitt emot dåvarande bowlinghallen.

Genom åren har han bytt butikslokal flera gånger och sedan 2013 är Cultix namnet på butiken. Nu byter 54-årige Magnus Gummesson ännu en gång butikslokal i Växjö city.

I mars går flytten från de 180 kvadratmeter stora lokalerna i Tegnérhuset till damklädesbutiken Kriss gamla lokaler på Storgatan 7 i hörnet mot Klostergatan.

– Hyresnivån i Tegnérhuset tar för stor del av mina intäkter. Jag har letat efter en ny butikslokal ett tag, och det blir jättebra med det här läget i hörnet. Vi vill ju synas mot Storgatan och Klostergatan, säger Magnus Gummesson.

Här i hörnet av Storgatan och Klostergatan i Kriss gamla butikslokal i Växjö flyttar Magnus Gummesson in med sin skiv- och bokaffär Cultix. Den 27 mars 2020 öppnar Cultix här, men redan i slutet av november kommer han att ha outlet i butiken i Cultix namn.

Här i hörnet av Storgatan och Klostergatan i Kriss gamla butikslokal i Växjö flyttar Magnus Gummesson in med sin skiv- och bokaffär Cultix. Den 27 mars 2020 öppnar Cultix här, men redan i slutet av november kommer han att ha outlet i butiken i Cultix namn. Foto: Hans Nilsson

Klädbutikskedjan Kriss stängde sin butik i juni och sedan dess har den stått tom. Men nu blir det snart nytt liv i den. För redan i slutet av november kommer Magnus Gummesson att ha outlet i butiken i Cultix namn.

– Från den 25 eller 27 november kommer jag att sälja ut restpartier av begagnade böcker och skivor. Det blir flera tusen skivor och böcker, en del av dem har vi haft i vårt lager och en del andra är det en storsamlare av skivor i Växjö som säljer ut i vår butik, berättar han.

Outletförsäljningen pågår i Cultix nya butikslokal ända till den 27 mars 2020 som är det preliminära datumet för det egentliga öppnandet av Cultix. Den 27 mars börjar han och hans ende anställde Niklas Bergljung att jobba där.

I Cultix nya butikslokal finns det en källare också. Där kommer Magnus Gummesson ha begagnade vinylskivor och böcker. Uppe i butiken på markplan ska han sälja nya vinylskivor, lite cd-skivor och nya böcker, kontorsvaror och ritmaterial.

I Cultix nya butikslokal finns det en källare också. Där kommer Magnus Gummesson ha begagnade vinylskivor och böcker. Uppe i butiken på markplan ska han sälja nya vinylskivor, lite cd-skivor och nya böcker, kontorsvaror och ritmaterial. Foto: Hans Nilsson

När Lokaltidningen träffar Magnus Gummesson i den nya lokalen är han eld och lågor.

– Det känns så inspirerande, det blir en ny utmaning och det är en sådan kick för mig att komma till den här lokalen. Jag tror att vi kan öka vår omsättning med 10-20 procent här. Vi ligger ju mitt emot Ur & Penn, O´Learys och Espresso House, och Stortorget är nära.

– Turisterna kommer nog ha lättare att hitta in i butiken än i Tegnérhuset också. Det är ett stort flöde av människor här som kommer bli ännu större när det nya kommun- och stationshuset är klart, säger han.

Butiksytan är något mindre än i Tegnérhuset.

Butiksytan är något mindre än i Tegnérhuset. "Det är trendigt idag med mindre butiksytor, så här ligger jag rätt i tiden. Jag kommer ha plats för lika mycket här som i Tegnérhuset. Det handlar om hur man använder ytorna", säger Magnus Gummesson på Cultix. Foto: Hans Nilsson

Butiksytan är något mindre än i Tegnérhuset, totalt handlar det om 140 kvadratmeter med en källare som är lika stor som butiksytan på markplan. Men det blir inga problem, enligt Magnus Gummesson.

– Det är ju trendigt idag med mindre butiksytor, så här ligger jag rätt i tiden. Jag kommer ha plats för lika mycket här som i Tegnérhuset, runt 25 000-30 000 artiklar. Det handlar ju om hur man använder ytorna.

Uppe i butiken på markplan ska han sälja nya vinylskivor och lite cd-skivor och nya böcker, kontorsvaror och ritmaterial. I källaren blir det begagnade vinylskivor och böcker.

Cultix kunder kommer att känna igen sig i det mesta. Men en stor förändring med den nya butiken och det nya läget är att Magnus Gummesson nu kommer att kunna råda helt över öppettiderna på ett annat sätt.

Nu måste han inte betala extra för väktare om han vill ha öppet längre till exempel, som i Tegnérhuset. Det öppnar för helt nya möjligheter.

– Vi kommer att ha kvällsöppet och ha olika arrangemang som författarbesök, poesiläsningar, band som spelar, signering av nya skivor och böcker och vi kommer kunna vara med på Kulturnatten och ha öppet till 23 på natten, berättar han entusiastiskt.

Här i Kriss gamla lokaler öppnar Cultix den 27 mars 2020. Redan i slutet av november kommer Magnus Gummesson att ha outlet i butiken i Cultix namn.

Här i Kriss gamla lokaler öppnar Cultix den 27 mars 2020. Redan i slutet av november kommer Magnus Gummesson att ha outlet i butiken i Cultix namn. "Från den 25 eller 27 november kommer jag att sälja ut restpartier av begagnade böcker och skivor", säger han. Foto: Hans Nilsson

Det pratas och skrivs mycket om krisen för detaljhandeln i stadskärnorna i Sverige och inte minst i Växjö city. Men Magnus Gummesson har lyckats driva butik i 35 år nu, detta i en skiv- och bokbransch som är sårbar och där det har gått upp och ned i flera år i konjunkturen.

– Ibland har jag undrat vad jag hållit på med, jag har gått hem och mått dåligt och funderat på att skaffa ett annat jobb. Men det är så roligt att driva företag och jag har ett så stort intresse främst för skivor, men även för böcker.

– En del är för enkelspåriga. Det är svårt att lyckas om man bara har en varugrupp. Man måste vara bred och stå på flera ben för att klara sig när man har butik och man måste ha en passion för det man gör. Sedan går det ju inte att köpa en ny Mercedes så fort det går bra, och man får anpassa sig lite efter konjunkturerna och ha tålamod, anser Magnus Gummesson.

Magnus Gummessons butikshistoria i Växjö city

1984 - Öppnade han skivbutiken Z på Västergatan

1986 - Flyttade in i Flanören, nuvarande Tegnérhuset, med skivbutiken Z

1987 - Flyttade till ny lokal i Flanören mitt emot Hovs Livs, och började sälja begagnade böcker

1993 - Öppnade butik in i Linnégallerian med enbart cd-skivor och bytte namn till Skivan & Boken

2001 - Flanören lade ned och Skivan och Bokens verksamhet förlades helt till Linnégallerian

2001- Öppnade antikvariat på Västergatan

2013 - Antikvariatet på Västergatan lades ned

2013 - Flyttade till Tegnérhuset och bytte namn till Cultix

2020 - Cultix flyttar till Storgatan 7

Publicerad 09 November 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!