Enligt förslaget ska det ske en höjning av timtaxan i zon 2 från 5 till 10 kronor per timme

Enligt förslaget ska det ske en höjning av timtaxan i zon 2 från 5 till 10 kronor per timme Foto: Hans Nilsson

Parkeringsavgifterna kan chockhöjas

VÄXJÖ.

Det kan bli dubbelt så höga parkeringsavgifter i Växjö centrum nästa år enligt ett nytt förslag. Beslut om en höjning av parkeringsavgifterna tas den 17 december i år i kommunfullmäktige.

Av
Hans Nilsson

Tekniska nämnden fick i uppdrag att se över taxorna för parkeringar i centrala Växjö. I utredningen som lämnats till tekniska nämnden finns åtgärder och förslag på nya regleringar och taxor i zon 1 och 2.

Det föreslås en höjning av timtaxan i zon 2 från 5 till 10 kronor per timme. Dagstaxan föreslås också höjas från 30 till 40 kronor per dag, och månadsbiljetten ändras från nuvarande 450 kronor per dag till 650 kronor per månad.

I parkeringshuset WTC och Drottninggatan höjs avgiften från 5 till 10 kronor per timme, för kvälls- och nattaxa, och för helgdagar.

Antalet avgiftsfria korttidsparkeringar i zon 1 minskas med hälften. Det innebär att runt 35 platser omvandlas till avgiftsbelagd p-plats.

Vid parkering på badplats blir det en extra avgift utöver parkeringsavgift med 10 kronor per timme. Möjligheter till flerdygnsparkering utökas genom att kvarteret Fabriken blir 7-dygnsparkering.

Taxetiderna förlängs för zon 1. Avgiften 18 kronor per timme förblir oförändrad. Men tiden för avgift föreslås förlängas till 09.00-21.00 måndag till lördag. Dessutom minskas antalet avgiftsfria korttidsparkeringar i zon 1 med hälften.

Den 17 december ska förslaget upp i kommunfullmäktige. De nya taxorna kan börja gälla tidigast mars 2020.

Växjö kommun gör översynen för att skapa ett effektivt, hållbart och trafiksäkert transportsystem. Genom att reglera parkeringsavgifterna kommer centrum blir mer tillgängligt för de som har behov av att ta bilen, anser kommunen.

Publicerad 09 November 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!