"Det är riktigt roligt att Cultix flyttar in i Kriss gamla lokal. Jag tror att han räknar försiktigt när han säger att Cultix omsättning kan öka med 10-20 procent i det läget", säger Nils-Petter Nilsson på Växjö Citysamverkan. Foto: Hans Nilsson

Växjö Citysamverkan: "Roligt att Cultix vågar ta för sig och satsa"

VÄXJÖ.

Att Cultix flyttar in i Kriss gamla butikslokal på Storgatan är en jättehit, enligt Växjö Citysamverkan. – Det är roligt att Cultix vågar ta för sig och satsa. Magnus Gummesson är värd en eloge, säger Nils-Petter Nilsson, vd och centrumledare för Växjö Citysamverkan.

Av
Hans Nilsson

Nils-Petter Nilsson på Växjö Citysamverkan är full av beröm för Magnus Gummesson som haft skiv- och bokhandel i Växjö sedan 1984.

Det är inte så många lokala handlare i city som är kvar sedan den tiden.

– Det krävs en viss envishet och rätt mycket galenskap för att lyckas med det. Man blir alldeles varm om hjärtat när man ser att det finns folk som vågar satsa. Att Cultix finns visar också att vi har en bredd i stan, det är inte bara kedjor som Akademibokhandeln som säljer böcker, säger Nils-Petter Nilsson.

– Det är riktigt roligt att Cultix flyttar in i Kriss gamla lokal, det är inte snyggt visuellt att ha en tom lokal så väldigt centralt. Jag tror att han räknar försiktigt när han säger att Cultix omsättning kan öka med 10-20 procent i det läget. Sidogatorna kommer att få ett stort lyft med ett större flöde av folk när det nya kommun- och stationshuset är klart.

Nils-Petter Nilsson påpekar att det är mycket annat också som är positivt på gång nu när det gäller Storgatan och sidogatorna i city.

– Det bara pangar på nu. Legend flyttar in på Bäckgatan nästan i korsningen vid Båtsmanstorget, bakom Åhléns. Synoptik har flyttat in i HSB:s lokal vid Speakers Corner som stått tom ett tag och Ur & Penn har byggt ut och Accent har gjort en stor renovering och upprustning.

– BLANK The Hub dubblar sina ytor på Storgatan. Det är en väldigt rolig satsning. Det har öppnat en ny verksamhet i Johannes gamla butikslokal på Bäckgatan och Blackstone har precis slagit upp portarna i Bländapassagen. Det visar att det går att satsa, säger han.

Publicerad 09 November 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!