"Första tomten är reserverad på Orrakullen. En köpoption på en tomt på 40 000 kvadratmeter har skrivits på med en intressent", säger Ola Agermark, näringslivansvarig på Alvesta kommun. Foto: Alvesta kommun

Första tomten på Orrakullen reserverad: "Byggnation nästa år i bästa fall"

ALVESTA.

Det är nu klart med en köpoption på den första tomten på Orrakullen i Alvesta.– Nu är första tomten reserverad. Sånt här kan ta tid, man kan ta Bredasten i Värnamo som exempel. Där hände inget på flera år, nu är det flera företag där, säger Ola Agermark på Alvesta kommun.

Av
Hans Nilsson

Verksamhetsområdet Orrakullen ligger i Triangeln mellan väg 25 och väg 707, Värnamovägen, vid västra infarten till Alvesta tätort och är på 400 000 kvadratmeter totalt.

Där vill Alvesta kommun att företag och butiker ska etablera sig. I slutet av september sa Ola Agermark, näringslivansvarig på kommunen, i Lokaltidningen att verksamhetsområdet Orrakullen är stekhett.

Han trodde att stora aktörer kunde vara på väg att etablera sig där. Det handlade om rikstäckande kedjor inom dagligvaruhandel, livsmedel, kläder, byggvaruhus, logistik och detaljhandeln. Men än så länge har inget konkret hänt - förrän nu.

För nu börjar det kanske lossna för Orrakullen. Det är saker på gång som kan leda till något konkret ganska snart, hoppas Ola Agermark.

– Första tomten är nu reserverad på Orrakullen. En köpoption på en tomt på 40 000 kvadratmeter har skrivits på med en intressent och den har nu 6 månader på sig att gå vidare med köpet, säger Ola Agermark.

– Intressenten jobbar med de eventuella handelsaktörer som kanske ska etablera sig på området. Förhoppningsvis går allt i lås och de fullföljer köpet av marken. I så fall skulle en byggnation kunna starta under nästa år.

Verksamhetsområdet Orrakullen i Triangeln mellan väg 25 och väg 707, Värnamovägen, vid västra infarten till Alvesta tätort, är på 400 000 kvadratmeter totalt.

Verksamhetsområdet Orrakullen i Triangeln mellan väg 25 och väg 707, Värnamovägen, vid västra infarten till Alvesta tätort, är på 400 000 kvadratmeter totalt. Illustration: Alvesta kommun

Ola Agermark påpekar att företagsetableringar inte går över en natt. Han tar Bredasten vid E4 utanför Värnamo som exempel, där tog det flera år innan det hände något. Men nu är det flera företag på området.

– Sånt här kan ta tid, och det kan gå jättefort. När ett företag väl bestämt sig för att etablera sig på ett område så kommer de andra efter snart. Så var det på Bredasten. Så kan det bli med Orrakullen också.

– Vi har ju förfrågningar om Orrakullen hela tiden, men det ska passa in i området också. Om det inte gör det så tittar vi på andra områden i Alvesta kommun där de passar bättre och kan etablera sig, säger Ola Agermark.

Publicerad 10 November 2019 00:00