"SD:s politik går ut över HBTQ-personer, jag är själv det, och jag och många med mig känner oss hotade av Sverigedemokraterna", säger författaren Moa-Lina Olbers Croall, som bodde i Växjö från att hon var 5 år till 19 år. Foto: BrorBror

Moa från Växjö lät sig inte stoppas av SD-politiker

VÄXJÖ.

När Växjöbördiga författaren Moa-Lina Olbers Croall skulle samtala om HBTQ-frågor på ett bibliotek ville en lokal Sverigedemokratisk politiker stoppa det. Men hon lät sig inte stoppas.– Jag vill stötta biblioteken och yttrandefriheten, men som HBTQ-person känner jag mig väldigt hotad av SD, säger hon.

Av
Hans Nilsson

Moa-Lina Olbers Croall bodde i Växjö från att hon var 5 år till 19 år. Numera bor hon i Stockholm.

Hon har skrivit böcker ända sedan hon var 15 år och 2002 vann hon Lilla Augustpriset för "En riktig låda". Fyra år senare kom romandebuten "Sen tar vi Berlin".

Moa-Lina Olbers Croall, som är 37 år nu, har fortsatt att skriva böcker och för tre år sedan gav hon ut boken ”I mitt namn – en bok om att vara trans”.

Boken riktar sig till främst till ungdomar som är osäkra på sin könsidentitet. Den bygger på intervjuer med transpersoner, som exempelvis skådespelerskan Saga Becker som vunnit Guldbaggen.

För ett tag sedan skulle Moa-Lina Olbers Croall hålla i ett författarsamtal på biblioteket i Täby i Stockholm och tala om den boken. Det skulle handla om normbrytande barn- och ungdomslitteratur ur ett HBTQ-perspektiv.

Men det var nära att hon ställde in samtalet efter att en lokal SD-politiker, Steven Jörsäter, ville stoppa samtalet eftersom det handlade om ”normkritik”. Han uppmanade bibliotekschefen att ställa in Moa-Lina Olbers Croalls författarsamtal.

– Jag blev ganska chockad och förvånad när jag fick veta att han krävt att samtalet skulle ställas in, jag har inte blivit utsatt för det här tidigare trots att jag jobbar med HBTQ-frågor offentligt. Han ville ju inskränka yttrandefriheten, säger Moa-Lina Olbers Croall.

– Först tänkte jag ställa in, jag blev rädd att det skulle komma dit folk och störa samtalet och dela ut flygblad. Men sedan kände jag att det inte bara handlade om mig. Biblioteken är en sådan viktig grundpelare för yttrandefriheten, och att de tar HBTQ-initiativ är jättebra, så jag vill ge dem mitt stöd.

Moa-Lina Olbers Croall genomförde författarsamtalet inför en fullsatt lokal och utan några störande incidenter.

– Det kändes jättebra, och de som jobbar på biblioteket var väldigt stöttande, säger hon.

Steven Jörsäter sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna och är ledamot i Stadsbyggnadsnämnden och i Kultur- och fritidsnämnden i Täby.

I ett mejl han skickat till bibliotekschefen och kommunledningen skriver han "att kritisera normerna eller att ifrågasätta den självklara relationen mellan man och kvinna och våra könsidentiteter uppfattar vi som destruktivt. Sådant ska inte Täby kommun medverka till”. Detta enligt SVT.

– Jag tror att det handlar om rädsla och okunskap från hans sida, men det är väldigt skrämmande och extremt oroande om SD får mycket makt i Sverige. SD:s politik går ut över bland annat HBTQ-personer, jag är själv det, och jag och många med mig känner oss hotade av Sverigedemokraterna, förklarar Moa-Lina Olbers Croall.

Publicerad 10 November 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!