Julia är det rätta svaret på rollfiguren vi sökte namnet på. Vi fick lotta fram en vinnare av alla som svarade rätt - och vinnare blev Helena Riihiaho i Uppsala.

Julia är det rätta svaret på rollfiguren vi sökte namnet på. Vi fick lotta fram en vinnare av alla som svarade rätt - och vinnare blev Helena Riihiaho i Uppsala. Foto: Hans Nilsson

Vi har en vinnare i tävlingen

VÄXJÖ.

För en månad sedan ordnade Lokaltidningen en tävling i samarbete med Funkibator Förlag i Växjö. Man kunde vinna en barnbok från förlaget. Nu har vi en vinnare.

Av
Hans Nilsson

Funkibator Förlag på Infanterigatan 10 på Söder i Växjö ger ut barnböcker med berättelser om barn som är funktionshindrade.

Man har gett ut flera boktitlar för barn och fler är på gång. Nyligen var Funkibator Förlag dessutom med på Bokmässan i Göteborg.

I tävlingen i Lokaltidningen skulle man svara rätt på vad en av rollfigurerna i de här barnböckerna heter. Det är en tjej det handlar om. Hon var med som en docka på en bild som Lokaltidningen publicerade i tävlingsartikeln.

Det var många som skickade in det rätta svaret. Julia är det rätta svaret och namnet på rollfiguren vi sökte namnet på. Så vi fick lotta fram en vinnare - och vinnare blev Helena Riihiaho i Uppsala. Grattis Helena!

– Tack, jätteroligt. Jag kollade Funkibators hemsida och deras utgivning, och sedan såg jag tävlingen på någon hemsida. Jag har inga böcker sedan tidigare från Funikator, förklarar Helena Riihiaho.

– Funkibator har skickat boken till mig och den ska bli en julklapp till en 4-åring vars farfar är dement. Syskonen som är 9 respektive 11 år kan också få behållning av den, lägger hon till.

Publicerad 10 November 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!