Den 16 november är det Barnens dag på Stadsbiblioteket i Växjö, en dag med massor av roliga aktiviteter.

Den 16 november är det Barnens dag på Stadsbiblioteket i Växjö, en dag med massor av roliga aktiviteter. Foto: Växjö kommun

Barnens dag firas på biblioteket

VÄXJÖ.

Av
Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den 16 november från klockan 10 till 16 är det Barnens dag på Stadsbiblioteket i Växjö - en dag när alla barn får ta över hela huset som fyllts med roliga aktiviteter.

Det utlovas massor av kul i hela biblioteket för barn och barnfamiljer. De som jobbar på biblioteket förvandlats till poliser, skurkar och detektiver. Man kan komma utklädd som besökare också om man vill.

Det kommer vara fullt ös i huset hela dagen, med olika aktiviteter i samarbete med Växjö konsthall, Kulturskolan och Spelbutiken Legend.

Publicerad 11 November 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!