Ola Magnell kommer till Vislanda bibliotek fredagen den 15 november för att spela både nyare och äldre låtar. Med sig har han sin kapellmästare Jonatan Stenson.

Ola Magnell kommer till Vislanda bibliotek fredagen den 15 november för att spela både nyare och äldre låtar. Med sig har han sin kapellmästare Jonatan Stenson. Foto: Eva Cramnes

Ola Magnell spelar på biblioteket i Vislanda

VISLANDA.

En av Sveriges finaste låtskrivare kommer till Vislanda bibliotek för att spela och sjunga. Det är Ola Magnell som förgyller Vislanda med sin närvaro den 15 november.

Av
Hans Nilsson

Ola Magnell, född i Kalmar 1946, anses av många musikälskare vara en av våra mest framträdande sångpoeter.

Han fick Frödingsällskapets lyrikpris så sent som 2017. Men redan i början av 1970-talet under gymnasietiden började uppträda som trubadur.

Med tiden skrev han egna sånger influerade av 60-talets visrenässans, tidig 60-talsrock och amerikanska singer/songwriters.

Ola Magnell skivdebuterade med "Påtalåten" på singel 1973 och året därpå kom albumet "Påtalåtar". Hans andra album "Nya perspektiv" blev hans stora genombrott och sålde guld.

Det var under åren på 70-talet han hade sin storhetstid kommersiellt, men han har fortsatt att spela och skriva nya låtar hela tiden. Så sent som 2018 gav han dessutom ut boken "Ord och inga visor: låtlyrik 1973–2013".

Ola Magnell har en mästerlig förmåga att kombinera ord och musik. Hans sånger innehåller allt från lättsam humor till djupaste allvar.

Kärlekssånger samsas med satir och existentiella positionsbestämningar som bär Olas omisskännliga signum. Det är snygga och lyhörda arrangemang och gåshudsframkallande låtlyrik framsjungen med en alldeles speciell inlevelse.

I Vislanda bibliotek fredagen den 15 november klockan 19.00-21.00 kommer Ola Magnell att spela både nyare och äldre låtar. Med sig har han sin grymma kapellmästare Jonatan Stenson.

Publicerad 12 November 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!