Branden uppstod i köket i Växjöbostäders lägenhet på tredje våningen på Framnäsvägen 16 A den 22 augusti. Mat hade glömts kvar på spisen. Nu har saneringen inletts.

Branden uppstod i köket i Växjöbostäders lägenhet på tredje våningen på Framnäsvägen 16 A den 22 augusti. Mat hade glömts kvar på spisen. Nu har saneringen inletts. "Jag vet inte vad summan kommer att hamna på, men summan fortsätter att ticka på nu med saneringen. Sedan ska det målas och byggas om också", säger Martin Eneborg på Växjöbostäder. Foto: Hans Nilsson

Branden skapade oro på Framnäsvägen - nu saneras lägenheten för stora summor

VÄXJÖ.

Branden i en lägenhet på Framnäsvägen 16 A i augusti får stora konsekvenser - både för Växjöbostäder och för den missbrukare som misstänks ha orsakat branden. Saneringen har påbörjats och det handlar om stora belopp. – Den här individen kommer inte få någon ny lägenhet i Växjöbostäder, säger Martin Eneborg vid bostadssociala gruppen på Växjöbostäder.

Av
Hans Nilsson

Det var vid 10.30 torsdagen den 22 augusti som ambulans och räddningstjänst larmades till Framnäsvägen 16 A i Växjö.

Det brann i en lägenhet på tredje våningen i ett flerfamiljshus som tillhör kommunala bostadsbolaget Växjöbostäder.

När räddningstjänsten gick in i lägenheten såg de att branden hade startat vid spisen i köket. Brandmännen lyckades begränsa branden till köket och efter en halvtimme var den släckt.

I lägenheten fanns det två personer när det började brinna, ingen av dem blev skadad. Den man i 35-årsåldern som hade kontrakt på lägenheten via arbete och välfärd misstänks för att ha startat branden genom att glömma mat på spisen.

Han är missbrukare och bodde i en så kallad kvotlägenhet som Växjöbostäder är ålagda att erbjuda åt arbete och välfärd på Växjö kommun. Nycklarna togs direkt ifrån honom av arbete och välfärd.

– Han hade ett andrahandskontrakt på lägenheten, men han blev av med kontraktet och han kommer inte få bo i någon av Växjöbostäders lägenheter igen, förklarar Martin Eneborg, ansvarig för bostadssociala gruppen på Växjöbostäder.

– Lägenheten det brann i kommer inte att vara en kvotlägenhet åt arbete och välfärd i fortsättningen. Vi cirkulerar den kvotlägenheten till ett annat område. Det är så vi gör vid såna här händelser.

Nu har saneringen i lägenheten påbörjats och snart inleds renoveringen. Kostnaden för detta blir något Växjöbostäder får ta med försäkringsbolaget. En summa på långt över 200 000 kronor har nämnts, men Växjöbostäder vill inte bekräfta det.

– Jag vet inte vad summan kommer att hamna på totalt för skadorna och saneringen, men summan fortsätter att ticka på nu med saneringen. Sedan ska det ju målas och byggas om också, säger Martin Eneborg.

Branden skapade oro i kvarteret. En kort tid efter branden ordnade Växjöbostäder ett informationsmöte för de boende om händelsen med räddningstjänsten på plats.

– Det är klart att det blir oroligt om det brinner i ens närhet. Jag var inte själv med på mötet, men jag har förstått att det var ett bra möte. Lägenheterna och trapphusen är byggda så att en brand ska isoleras så att den inte sprids och hyresgästerna ska ha brandvarnare som fungerar, säger Martin Eneborg.

Publicerad 15 November 2019 00:00