Musikcentralens flytt från Sandgärdsgatan till Viktor Rydbergsgatan på Västerport har blivit ett stort lyft för affären. Läget är perfekt, anser ägarna Magnus Eriksson och Lasse Sandberg.

Musikcentralens flytt från Sandgärdsgatan till Viktor Rydbergsgatan på Västerport har blivit ett stort lyft för affären. Läget är perfekt, anser ägarna Magnus Eriksson och Lasse Sandberg. "Här kan ju folk parkera intill vår butik och bära ut instrumenten till bilen", förklarar de. Foto: Hans Nilsson

Flytten blev ett lyft för Musikcentralen: "Flera butiker i city borde göra som vi"

VÄXJÖ.

Nyligen försvann den sista musikaffären i Växjö city - men på handelsområdet Västerport lever och frodas en av de äldsta musikaffärerna i Växjö. Hit flyttade nämligen Musikcentralen från Sandgärdsgatan i februari 2018. – Flytten har varit ett lyft för oss, flera butiker i city skulle tjäna på att göra som vi, säger Magnus Eriksson och Lasse Sandberg, delägare av Musikcentralen.

Av
Hans Nilsson

Musikcentralen är en affär med gamla anor. Den startades i Vetlanda 1956, och 1974 öppnade Musikcentralen en butik i Växjö.

Under många år låg Musikcentralen i hörnet av Sandgärdsgatan och Klostergatan i Växjö, mitt emot Ica Cityhallen. Där hade man flera riktigt bra år i försäljningen av främst gitarrer och pianon.

– Toppåren var 2002 till 2008, sedan kom finanskrisen och det blev vikande försäljning. Samtidigt kom e-handeln och den brutala konkurrensen från utlandet. Dessutom låg vi fel på en gågata, säger Magnus Eriksson.

– När kunderna skulle köpa pianon och gitarrer behövde de parkera bilen nära vår affär. Det är stora och tunga prylar att bära, men man fick inte köra in med bil på gågatan och det var svårt att hitta en parkeringsplats i närheten av butiken, lägger Lasse Sandberg till.

I februari 2018 flyttade Musikcentralen från Sandgärdsgatan i Växjö till den nyrenoverade butikslokalen på Västerport. Flytten har varit en total succé för Musikcentralen.

I februari 2018 flyttade Musikcentralen från Sandgärdsgatan i Växjö till den nyrenoverade butikslokalen på Västerport. Flytten har varit en total succé för Musikcentralen. "Om vi inte hade flyttat hade vi inte överlevt. Vi har ökat omsättningen med 20 procent sedan vi flyttade hit. Citykärnan är inte gjord för daglig detaljhandel. Här växer det fram en ny centrumhandel och flera butiker inne i city borde flytta hit", tycker de. Foto: Hans Nilsson

Musikcentralen fick tillstånd av Växjö kommun att låta en bil i taget köra in på Sandgärdsgatan för att kunna lasta den med instrument.

Men det räckte inte, menar Magnus Eriksson och Lasse Sandberg. De förlorade kunder på grund av den dåliga tillgängligheten till affären. Snart började omsättningen att sjunka.

Musikcentralen gick från det absoluta toppåret 2006 då man omsatte 13, 5 miljoner kronor till bottenåret 2015 då man omsatte 8, 5 miljoner kronor. För att anpassa sig till en lägre omsättning tvingades man att göra sig av med anställda.

– Då hade vi ändå börjat med e-handel redan i början av 2000-talet, vi var bland de första i vår bransch att göra det i Sverige, säger Magnus Eriksson.

Musikcentralen på Viktor Rydbergsgatan har över 200 000 artiklar till försäljning, mest gitarrer och pianon. Flytten har varit en stor succé för Musikcentralen. Årsomsättningen har ökat igen och är nu uppe i 10, 5 miljoner kronor. De båda jobbar på heltid och kan ha en anställd på heltid plus ett par timanställda.

Musikcentralen på Viktor Rydbergsgatan har över 200 000 artiklar till försäljning, mest gitarrer och pianon. Flytten har varit en stor succé för Musikcentralen. Årsomsättningen har ökat igen och är nu uppe i 10, 5 miljoner kronor. De båda jobbar på heltid och kan ha en anställd på heltid plus ett par timanställda. Foto: Hans Nilsson

Till slut kände Magnus Eriksson och Lasse Sandberg att de inte kunde minska mer i omsättning. De började fundera på att flytta butiken för att vända på skutan.

Snart hittade de en rymlig gammal industrilokal på 290 kvadratmeter med högt i tak på Viktor Rydbergsgatan 40 på det framväxande handelsområdet Västertorp, inte så långt ifrån Grand Samarkand.

I februari 2018 gick flytten till den nyrenoverade butikslokalen på Västerport. Där har de över 200 000 artiklar till försäljning, mest gitarrer och pianon.

Flytten har varit en total succé för Musikcentralen. Årsomsättningen har ökat igen och är nu uppe i 10, 5 miljoner kronor. De båda jobbar på heltid och kan ha en anställd på heltid plus ett par timanställda.

För ett tag sedan gick musikaffären 4 Sound på Kungsgatan 1 i Växjö i konkurs. Musikcentralen hade gått samma öde till mötes om man hade varit kvar på Sandgärdsgatan, tror ägarna.

– Om vi inte hade flyttat hade vi inte överlevt. Vi har ökat omsättningen med 20 procent sedan vi flyttade hit. Det är väldigt bra, nu är vi på väg tillbaka till toppåren igen. Man måste få upp volymen och få ut mer grejer och det har vi lyckats med här, säger Magnus Eriksson.

– Vi har satsat stenhårt på nätet sedan 2017, men det stora lyftet för oss är det här läget på Viktor Rydbergsgatan. Här kan ju folk parkera intill vår butik och bära ut instrumenten till bilen, förklarar Lasse Sandberg.

Nyligen gick musikaffären 4 Sound på Kungsgatan i Växjö i konkurs. Musikcentralen hade gått samma öde till mötes om man hade varit kvar på Sandgärdsgatan, tror ägarna Magnus Eriksson och Lasse Sandberg. Flytten till Västerport har blivit ett lyft för Musikcentralen.

Nyligen gick musikaffären 4 Sound på Kungsgatan i Växjö i konkurs. Musikcentralen hade gått samma öde till mötes om man hade varit kvar på Sandgärdsgatan, tror ägarna Magnus Eriksson och Lasse Sandberg. Flytten till Västerport har blivit ett lyft för Musikcentralen. "Citykärnan är inte gjord för daglig detaljhandel. Flera butiker i city borde flytta hit", tycker de. Foto: Hans Nilsson

De pekar också på att de drar stor nytta av närheten till Grand Samarkand.

– Vi har mycket kunder från Blekinge, Kalmar och Ljungby. De har inga musikaffärer där, men de åker inte till Växjö för att gå i city, utan de åker hit för att besöka Grand Samarkand eller Plantagen. När de ändå är där så passar de på att handla hos oss, så visst tjänar vi på Grand Samarkand och andra butiker här i närheten, säger Magnus Eriksson.

Magnus Eriksson och Lasse Sandberg tror att fler butiker skulle må bra av att flytta från city.

– Citykärnan är inte gjord för daglig detaljhandel. Här växer det fram en ny centrumhandel och flera butiker inne i city borde flytta hit, tycker de.

Publicerad 16 November 2019 00:00