"Vi skulle behöva två till tre brandmän till på heltid för att få en bättre kvalitet och klara en godtagbar tidsplan. Vi har påpekat detta för politikerna, men de säger att de inte har ekonomiska resurser för det", säger Conny Peterson, chef för operativa avdelningen på Värends räddningstjänst. Foto: Hans Nilsson

Utryckningarna ökar - men Värends räddningstjänst får inte mer resurser

VÄXJÖ/ALVESTA.

Utryckningarna på Värends räddningstjänst har ökat varje år sedan 2010. Förra året var ett extremt rekordår i antalet utryckningar - men man har inte fler brandmän för det. – Vi behöver mer resurser, men det finns inte pengar till det enligt politikerna, säger Conny Peterson på Värends räddningstjänst.

Av
Hans Nilsson

Förra året hade Värends räddningstjänst fullt upp.. Man har aldrig tidigare fått så många larm att rycka ut på som 2018.

Totalt ryckte man ut på 1650 larm på hela året i Växjö och Alvesta. Det kan jämföras med 2017 då man hade 1449 larm.

Det var fler småbränder i skog och mark än normalt under sommaren 2018, men den stora anledningen till ökningen av larmen var denna:

– 2018 var ett rekordår, ökningen var 20 procent. Automatlarmen stack ut väldigt mycket och förklaringen är att det fanns två flyktingboende i Växjö som Migrationsverket hade förra året. Det var Hovslund och Quality Hotel och där kom det väldigt mycket larm. Man kan säga att det var kulturkrockar, säger Conny Peterson, chef för operativa avdelningen på Värends räddningstjänst.

– De köpte elektriska plattor för att laga egen mat på rummet och då gick automatlarmet igång. Sedan bodde det olika folkgrupper där och när de blev ovänner och det blev bråk då tryckte man på den röda knappen för att få hjälp av oss, de hade missförstått det, lägger han till.

"Vi skulle behöva två till tre brandmän till på heltid för att få en bättre kvalitet och klara en godtagbar tidsplan. Vi har påpekat detta för politikerna, men de säger att de inte har ekonomiska resurser för det", säger Conny Peterson, chef för operativa avdelningen på Värends räddningstjänst. Foto: Hans Nilsson

Varken Hovslund eller Quality HoteI finns kvar som flyktingboende, och i år kan Conny Peterson se att det pekar mot en rejäl minskning av det totala antalet larm för Värends räddningtjänst.

En typ av händelse som har ökat i flera år och som gör Conny Peterson orolig är alla de trafikolyckor Värends räddningstjänst rycker ut på. 2010 handlade det om 196 trafikolyckor och 2018 var det uppe i 278 stycken.

– Det är fler som blir påkörda bakifrån, det finns en tydlig koppling till att föraren har suttit och pratat i telefonen. Förr bromsade man i tid, idag kör man på varandra, säger Conny Peterson.

Totalt har det skett en viss ökning nästan varje år av antalet utryckningar för Värends räddningstjänst under en lång period. Går man tillbaka till 2010 ser man tydligt hur mycket mer Värends räddningstjänst har att göra numera jämfört med då. Då var det 1243 utryckningar.

– Det bor fler människor i vårt område och då blir det fler händelser för oss att åka på. Dessutom utvecklas Växjö och staden växer på ytan, som med Vikaholm till exempel. Vi måste nå fler i tid och ytan är större, för att vi ska kunna uppnå en godtagbar tidsplan för våra uttryckningar behöver vi mer resurser, förklarar Conny Peterson.

Värends räddningstjänst med Växjö och Alvesta har 60 anställda brandmän på heltid och 180 på deltid idag.

– Vi skulle behöva två till tre brandmän till på heltid för att få en bättre kvalitet och klara en godtagbar tidsplan. Vi har ju påpekat detta för politikerna, men de säger att de inte har ekonomiska resurser för det, säger Conny Peterson.

Publicerad 16 November 2019 00:00