Panorama of Lisbon at night, Portugal

Panorama of Lisbon at night, Portugal Foto: adobe stock

"Bäst är att åka hela vägen, till vägs ände"

Det finns inga måsten på en resa. Inte när du reser till Paris eller London, och inte heller till i Lissabon. Men många talar med rätta om Tram 28. Det är en gul spårvagn som går från västra delen av Lissabon - Campo de Ourique, rakt igenom centrum, upp över kullarna, runt östra delen av staden, och sedan ner för backarna, till centrala Lissabon - Martim Moniz.

Nästan var du bor är det enkelt att gå förbi 28. Går du från norr till söder, går du över spåren. Du kan således hoppa på var som helst. Hela resan tar cirka 30 min, beroende på hur många bilar som står stilla på spåren. Resan kostar knappt 30 kronor. Billigast är att köpa ett grönt Viagem-kort och fylla på pengar. Då har du alltid biljett i fickan.

Som överblick och lust att se mer av en stad är denna resa svårslagen. Tänk dock efter när på dagen du reser. Vissa tider är det trångt, och du riskerar att få stå långa sträckor, vilket är trist. Så gör inget måste av resan. Kolla av ungefär var stoppen finns, och ta en tur någon av de första dagarna du är i Lissabon.

Bäst är att åka hela vägen, till vägs ände. Hoppa av där. Gå runt och känna av omgivningen. Har du stoppat vid västra änden, bör du besöka Mercado de Campo de Ourique, som är värt både att se och smaka på. Mycket spännande och gott. Är du vid östra änden av linjen, vid Martim Moniz, kan du gå välja.

Gå bakvägen upp till Castello Sao Jorge, eller gå på andra hållet över de stora paradtorgen Praca Dom Pedro och Pracoa Restauadores, och njuta av den tjusiga järnvägstationen, Rossio. Därifrån kan du dessutom ta ännu en häftig spårvagn nästan rakt uppför till - Calcada Do Gloria - och där njuta av utsikten från Miradouro de São Pedro de Alcântara.

Om du gör så, stanna inte på något av de mindre lyckade matställena närmast utsiktsplatsen. Gå en bit norrut på Rua Dom Pedro, och Praca Do Principe Real. Det är det värt. Här får du mer för pengarna, och mycket godare.

Men som sagt, det bästa med Spårvagn 28 är överblicken och att åka den igen nästa dag och då hoppa av på alla de platser du fick lust till dagen innan. De är många det lovar jag. För Lissabon har så många spännande områden att vandra runt i.

Och det är då, när du kommer bortom alla ”måsten”, hoppar av och går in på någon lokal bar eller café, som du verkligen upptäcker stadens hjärta. Lycka till!

Publicerad 17 November 2019 00:00