Pelle Olsson, Kjell Nilsson och Vibeke Hyltén Cavallius i arbetsgruppen i Berättarnätet Kronoberg ordnar berättarkvällar på Café Fontaine i Växjö. Den 19 november sker årets sista berättarkväll.

Pelle Olsson, Kjell Nilsson och Vibeke Hyltén Cavallius i arbetsgruppen i Berättarnätet Kronoberg ordnar berättarkvällar på Café Fontaine i Växjö. Den 19 november sker årets sista berättarkväll. Foto: Privat

Årets sista berättarkväll: "En konst alla kan lära sig"

VÄXJÖ.

Den 19 november hålls årets sista berättarkväll på Café Fontaine i Växjö. En chans för Smålands bästa berättare att framföra sina favorithistorier och med en öppen scen. Gästberättare är Peter Aronsson, rektor på Linneuniversitetet i Växjö.– Att berätta är en konst som alla kan lära sig, säger Pelle Olsson, en av arrangörerna.

Av
Hans Nilsson

Sedan 2013 har Berättarnätet Kronoberg ordnat berättarkvällar på Café Fontaine i IOGT-NTO:s lokaler vid Vattentorget i Växjö.

Tre berättarkvällar på våren och tre på hösten där man kan lyssna på muntliga berättelser samtidigt som man fikar.

Tisdagen den 19 november klockan 19.00-21.00 är det dags igen. Pelle Olsson i Klavreström var den som drog igång de här berättarkvällarna på Café Fontaine. Han är berättare, författare och föreläser om droger.

– Det finns en stark berättartradition i Sverige som dog ut på 1960- och 70-talet, och som nu föds på nytt. Vi är 100-tals berättare i landet som framträder i olika sammanhang. I Ljungby finns det ju en berättartradition med Sagomuséet, säger Pelle Olsson.

– Men i Växjö fanns det inget liknande innan 2013. Jag och Meg Mömgård, verksamhetschef på Sagomuseet, satte igång berättarkvällarna i Växjö. Det har fungerat bra, vi brukar ha 30 personer i publiken och det är inte så dåligt.

"Det kan vara något roligt, och det kan vara en skröna eller något från det verkliga livet"

Varje berättarkväll är det fem till sex berättare och en inbjuden gästberättare, men det finns även en öppen scen. Vem som helst i publiken får berätta en historia.

Man anmäler sig på plats, runt tio minuter innan. Det brukar vara någon som nappar på den möjligheten.

Att ställa sig på en scen och berätta är inte samma sak som ståuppkomik. Man måste inte vara rolig på berättarkvällarna.

– Man får själv ansvara för underhållningsvärdet och det ska vara i högst tio minuter. Det kan vara något roligt, och det kan vara en skröna eller något från det verkliga livet. Det viktiga är att man serverar en historia, och vi vill att man har förberett sig, förklarar Pelle Olsson.

Publicerad 18 November 2019 00:00