I Skattkammaren finns 4 000 LP-skivor.

I Skattkammaren finns 4 000 LP-skivor. "Vinylen och LP:n kom ju tillbaka runt 2015. Jag har bara gammal vinyl, det är mest hårdrock. Men inte någon nypress. Jag gillar inte nypress", förklarar Jimmy Bergman, 50 år. Foto: Hans Nilsson

Skattkammaren lockar samlare från hela södra Sverige - över 100 000 prylar i butiken

ALVESTA.

Storsamlare från hela södra Sverige kommer till Jimmy Bergmans butik Skattkammaren i Alvesta för att fynda. Det är i den här miljön bland gamla LP-skivor, samlarleksaker, dvd-filmer, Star Wars-figurer - och kunder - han trivs bäst i livet. – På lördagarna är det en magisk känsla här när det kommer in folk i butiken, säger Jimmy Bergman.

Av
Hans Nilsson

Vissa är jägare och andra är samlare - några är både och. Jimmie Bergman som driver retrobutiken Skattkammaren i Alvesta tillhör nog den senare kategorin.

I butikslokalen på Blädingevägen 2 har det tidigare har varit Esso-mack, biljardhall, livsmedelsbutik och loppishandel.

I lokalerna på Blädingevägen 2 i Alvesta har det tidigare har varit Esso-mack, biljardhall, livsmedelsbutik och loppishandel. Nu har Jimmy Bergman haft retrobutiken Skattkammaren där i över fem år.

I lokalerna på Blädingevägen 2 i Alvesta har det tidigare har varit Esso-mack, biljardhall, livsmedelsbutik och loppishandel. Nu har Jimmy Bergman haft retrobutiken Skattkammaren där i över fem år. Foto: Hans Nilsson

Här kan man nu se resultatet av Jimmys samlande och jagande, här finns vinyl- och cd-skivor och dvd-filmer i massor till exempel. Han beräknar att han har 5 000 dvd-filmer, 4 000 LP-skivor och 3 000 vinylsinglar. Skivorna är både i källaren och uppe i butiken.

– Vinylen och LP:n kom ju tillbaka runt 2015. Jag har bara gammal vinyl, det är mest hårdrock. Men inte någon nypress. Jag gillar inte nypress, förklarar Jimmy Bergman, 50 år.

Han beräknar själv att han totalt har över 100 000 grejer till försäljning i butiken. Det stämmer säkert. Butiken är proppfull med saker och det krävs en viss försiktighet när man ska röra sig på vissa ställen för att inte riva ned något.

Jimmy Bergman har över 100 000 grejer till försäljning i Skattkammaren i Alvesta och han stortrivs i den här miljön.

Jimmy Bergman har över 100 000 grejer till försäljning i Skattkammaren i Alvesta och han stortrivs i den här miljön. "Jag är ofta här på kvällarna efter jobbet och prismärker och förbereder inför helgen. På helgen kommer kunderna och då blir det magiskt, alla är glada och pratar med", berättar han. Foto: Hans Nilsson

Förutom de redan nämnda sakerna finns här bland annat lampor, tröjor, tavlor, kassettband, böcker, instrument, möbler, prydnadssaker, Nintendospel, klistermärken och pins.

Jimmy trivs som fisken i vattnet i den här miljön. Han har samlat på alla möjliga saker sedan han var 20 år. Reklamskyltar, golfbollar, sparbössor och hela barer bland annat. Hemma i villan har han tre barer just nu exempelvis.

– Jag samlar på allt som jag tycker är kul att ha. Ett tag var det bara plåtleksaker från 1900 till 1950 som gällde. Sedan blev det hockeyspelet Puck i trä av Aristospel som gavs ut mellan 1938 och 1960, jag har alla nio modellerna av det hockeyspelet som gavs ut de åren, säger han.

Runt 2012 började Jimmy fundera på om han kunde öppna en butik och sälja en del av de saker han samlat på sig. Två år senare startade han Skattkammaren ihop med några kompisar.

"Drömmen hade varit att kunna leva på butiken, då hade jag velat ha en bar i butiken och en pub där man kunde lyssna på skivor i ett hörn", berättar Jimmy Bergamn. Foto: Hans Nilsson

I september firade Skattkammaren fem år. Numera är det bara Jimmy kvar, de andra har dragit sig ur. Men helt ensam är han inte. När Jimmy åker på leksaksmässor och skivmässor och säljer och köper får han för det mesta hjälp av gamla kompisar.

– Hampus Klang i Bullet är oftast med och hjälper mig på skivmässorna. Han hänger här i butiken och kollar på skivor ibland, och jag har bra samarbete med både Tyrolen och Popcorner i Alvesta genom musiken, säger Jimmy.

– Det är bara i butiken och på mässorna som jag säljer och köper eller byter grejer, det gör jag aldrig på Tradera.

Jimmy Bergman har samlat på alla möjliga saker sedan han var 20 år. Reklamskyltar, Stars Wars-prylar, golfbollar, sparbössor och hela barer bland annat. Hemma i villan har han tre barer just nu exempelvis.

Jimmy Bergman har samlat på alla möjliga saker sedan han var 20 år. Reklamskyltar, Stars Wars-prylar, golfbollar, sparbössor och hela barer bland annat. Hemma i villan har han tre barer just nu exempelvis.

Ryktet om Skattkammaren har nått en bra bit utanför Allbo Härad.

– Det är många från Osby, Kristianstad och Glimåkra som handlar här. Men jag har även mycket kunder från Värnamo, Ljungby, Jönköping, Rydaholm och Växjö. Sedan har jag stamkunder här nästan varje helg, det är kända storsamlare som Greven, till exempel.

Jimmy tjänar sitt levebröd som verkstadsarbetare på Anatomic Sitt i Alvesta. Men Skattkammaren, som enbart har öppet på lördagar och söndagar, är hans hjärtebarn.

– Drömmen hade varit att kunna leva på butiken, då hade jag velat ha en bar i butiken och en pub där man kunde lyssna på skivor i ett hörn, berättar han.

– Jag är ofta här på kvällarna efter jobbet och prismärker och förbereder inför helgen. På helgen kommer kunderna och då blir det magiskt, alla är glada och pratar med varandra. Det är så härligt att vara här och träffa folk. Många känner varandra, och vi har trevligt och roligt ihop, berättar han.

Publicerad 18 November 2019 00:00