Växjö konsthalls två utställningar i vinter

Växjö konsthalls två utställningar i vinter "Save the best for last" och "To breathe through the bones of the dead" har döden som tema. Utställningarna har vernissage den 22 november och pågår till och med 12 januari 2020. Bild: Filmklipp

Dubbelvernissage om döden på konsthallen

VÄXJÖ.

Fredagen den 22 november klockan 17-19 blir det dubbelvernissage av utställningarna "Save the best for last" och "To breathe through the bones of the dead" på Växjö konsthall och performance av Linda Persson.

Av
Hans Nilsson

Växjö konsthalls två utställningar i vinter, som pågår till och med 12 januari 2020, har döden som tema. Utställningarna innehåller både ond bråd död och en skön promenad över till andra sidan.

I den ena utställningen, "Save the best for last" bygger Karin Karinson inverterade kryptor, tonsatta av blackmetalmusikern Nachtlieder.

"Save the best for last" utgår från att lera är livet och döden. Lera är allt resonerar Karinson genom sitt materials olika cykler och skepnader.

Frågor ställs om den materialitet vi omger oss med och är bundna till i livet och hur det förhåller sig till döden. Är vi också stoff och var vi döda innan vi föddes?

Har det någon betydelse om man är levande eller död? Allt är en loop. Tänk dig en skön död där man svävar och kroppen ligger någonstans under en. I änden av tunneln lyster ett behagligt ljus. Existentiell ensamhet. Det verkar som om ens hjärna ger en sorts svanesång innan den tystnar för gott.

I Linda Perssons installation "To breathe through the bones of the dead" med video och glas är dödens materialitet och fysikalitet närvarande liksom det som kan tänkas vara jaget, anden eller själen. Utställningen tar sin utgångspunkt i vedergällningen. Som en återbegravning gestaltas upprättelsen för de män och kvinnor som jagades och mördades under häxjakten i 1600-talets Småland.

Växjö konsthall har anlitat Liv Nilsson Stutz, arkeolog, bioarkeolog och universitetslektor vid Linnéuniversitetet. Hon kommer följa konsthallen till sista utställningsdag och medverka i utställningstexten och ge samtalsföreläsningar om döden och dokumentera.

Publicerad 19 November 2019 00:00